N-42356
P.H. Kuijpers
A 171 Rijsbergen verstrekt 1935
Aanvullende informatie
Foto's 1 en 2
De brandweer van Rijsbergen poseert in 1955 bij de Chevrolet met Remmers opbouw uit 1943. Het voertuig is tot 1963 in gebruik geweest. Na afschaffing van de provinciale kentekens stond er NN-79-34 op de nummerplaat.
Foto: Hans Chabot (© Stadsarchief Breda). Bron: collectie West-Brabants Archief, fotonummer RAW014025697 en RAW014025681
Bron gegevens voertuig: www.brandweervoertuigenonline.nl
Met dank aan J. Verbiest en Jan van Weert
Foto 3
De foto van de Chevrolet met het landelijke kenteken NN-79-34 die hier stond was vermoedelijk niet van de gemeente Rijsbergen, maar van buurgemeente Zundert. Zie de rubriek "Help ons".
Waarom dit kenteken op een brandweerwagen?
Dat was de strekking van de reactie van Hans Boomer hieronder. Op zijn advies hebben we contact gezocht met heemkundekring De Drie Heerlijkheden in Rijsbergen. Zij hebben het Gerard Kuijpers gevraagd, de zoon van Pierre Kuijpers, op wiens naam dit nummerbewijs in augustus 1935 werd uitgegeven. De reactie luidde als volgt: "
"Toen onze auto in de oorlog werd gevorderd voor dokter de Ruijter, zenuwarts op de Baronielaan [Bedoeld wordt waarschijnlijk zenuwarts A. de Ruiter, Baronielaan 90 Breda, kenteken N-28084; Redactie] is het kenteken bij ons gebleven.
Hoe het nummer op een brandweerauto in Rijsbergen (...) kwam laat zich raden.
Burgemeester Raaymakers hield van lage nummers Zo reed hij met het lage nummer van Jan Magilse [N-614; Redactie].
Doch in 1952 kochten wij een tweedehands auto Morris Minor en plaatsten ons oude nummer op.
Toen wij na enkele jaren een nieuwe OPEL RECORD kochten, was men begonnen met het nieuwe systeem van nummering en begon ons nummer met RD.
Misschien heeft de burgemeester gedacht, bij Kuypers hebben ze toch geen auto, dus zet die plaat maar op de brandweerauto.
In ieder geval hebben wij nooit ons nummer aan een ander gegeven."
Met dank aan Twan van Duijnhoven van heemkundekring De Drie Heerlijkheden
Frans van Schaik Er klopt iets niet met de data. Vlg mij was er rond 1943 een Ford V8 als brandweerwagen, die tegen het einde van de oorlog met de Duitsers naar onbekende bestemming verdween. Direct na de bevrijding kreeg de gemeente de beschikking over een Austin(?) "Bellewagen" met losse motorpomp als aanhangwagen. Deze combinatie werd bij mijn weten ook nog gebruikt bij de brand bij Bouman op de Vloeiweide.
@ F. van Schaik. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. De foto is van 1955, maar de Chevrolet is van het bouwjaar 1943. Omdat het kenteken persoonlijk was kon dat op verschillende voertuigen worden gebruikt. Aanschaf van een nieuwe brandweerwagen leidde dus niet per se tot een ander kenteken. Het is dus best mogelijk, dat zowel de Ford als de Austin als de Chevrolet met dit kenteken hebben rondgereden. De foto is volgens de gegevens van 1955 en gezien de opstelling van de brandweerlieden zou hij zo maar gemaakt kunnen zijn bij de ingebruikname deze brandweerwagen. Vreemd is ook wel, dat het provinciale kenteken N-42356 niet op naam staat van de gemeente of de brandweer, maar op naam van P.H. Kuijpers. Of zou dat een autohandelaar zijn geweest en draagt de Chevrolet zijn kenteken nog op de nummerplaat?
@ F. van Schaik. Op een C15A lijkt de wagen inderdaad niet. Ik kom wel foto's tegen van een C6A en die komt al dichter in de buurt. Het lijkt er dus op, dat het merk wel klopte, maar het type niet. Die informatie heb ik hierboven dan ook verwijderd.
Het lijkt erop dat de wagen niet van 1943 was maar van ca 1953. denk dat de fote genonmen was bij de ingebruikname van de nieuwe brandweergarage. De iude (1943) was aan de voorkant van het gemeentehuis. De nieuwe garage werd gebouwd nadat de gemeente een deel van de tuin van mijn opa/oom had gekocht. Weet niet precies meer wanneer dat was. De ondercommandant was mijn oom Theo van Schaik die daar ook woonde. Ik heb dat als puber van dichtbij meegemaakt.
In de tekst komt 2x het landelijk kenteken NN-79-33 voor, terwijl op de foto duidelijk het kenteken NN-79-34 staat. Mogelijk een aanpassing?
Waarom een brandweerwagen op naam stond van P.H. Kuijpers?
Pierre Kuijpers (1896 - 1982) was hoofd van de Sint Bavoschool in Rijsbergen van 1923 tot 1962. Vanwege vele verdiensten werd hij benoemd tot ereburger van de gemeente Rijsbergen en in 2013 werd er een plein naar hem vernoemd.
Zijn zoon Gerard is/was lid van de plaatselijke Heemkundekring en weet vast meer.
Dank voor de correctie, Johan Hekhuis. @ Ad Boomer. Daar hebben we geen verklaring voor. Maar ik zal het de heemkundekring eens vragen.
Ondanks het feit dat dit nummer op deze Chevrolet brandweerwagen zit. Heeft het alleen voor de overdracht en het vervoer naar Rijsbergen op de wagen gezeten. De wagen kreeg namelijk een kenteken van het nieuwer model. Tevens moet ik erbij opmerken dat de foto van de Chevrolet met kenteken NN-79-34 niet van Rijsbergen was, maar van het nabij gelegen Zundert. Het gemeentewapen op de deur laat dat al zien. Rijsbergen was tot 1985 een zelfstandige gemeente, en had die leeuwtjes niet naast het wapen. En ook de kleuren waren anders. Het kan dan ook niet met dat wapen op deur hebben gereden, want toen deze deel uit ging maken van Zundert. Was deze wagen al afgevoerd. Ben ook benieuwd onder welk nummer die Ford van 1944 heeft gereden. De Austin die benoemd word, reed onder een ander nummer. Zou zelfs twee nummers gehad hebben. Eén in de reeks van de luchtbeschermingsdienst en één van na 1948.
Wat betreft de 1933 Ford V8 brandweerwagen, denk niet dat deze dit nummer heeft gehad. In 1944 werd deze door van Bergen te Heiligerlee (Groningen) geleverd en door brandweercommandant Th van Schaik opgehaald. Vermoed dat deze rond heeft gereden met een nummer van de firma Fa. van Schaik & Zn. Want hij is maar kort in dienst geweest.
Dat is wel intrigerend, Louis. Het gemeentewapen op de deur vind ik niet zó duidelijk, maar inderdaad lijkt er onder de 'chevron' (de geknikte balk) geen lelie te staan en die had Rijsbergen wel in het gemeentewapen. Zowel Zundert als Rijsbergen hadden bovenin twee lelies en daaronder een chevron, maar Zundert had (en heeft) een zogenaamd Jeruzalemkruis onder de chevron, twee leeuwen ernaast en een kroon bovenaan. De kleuren van de gemeentewapens waren indertijd nog wel hetzelfde: lazuur (blauw) met goud.
Rijsbergen kreeg in 1985 een nieuw gemeentewapen, nu wel met leeuwen en ook een kroon, waarbij de kleuren keel (rood) en zilver werden en de leeuwen en kroon goud. Niet in 1985 maar in 1997 werd de gemeente opgeheven en ging het deel uitmaken van de nieuwe gemeente Zundert. Die nieuwe gemeente kreeg in 2000 een nieuw gemeentewapen, in feite het oude, maar in andere kleuren.
Al met al lijkt het zeker aannemelijk dat de Chevrolet NN-79-34 van de gemeente Zundert is geweest. Daarmee weten we niet of hij ook met een provinciaal nummer heeft gereden, voordat dit landelijke kenteken erop werd geschroefd. De foto wordt verplaatst.
Reageer