N-40310
H.B.M. van den Berg
A 130 Sint Anthonis verstrekt 1934
Aanvullende informatie
Foto 1
Het kenteken staat op naam van H. van den Berg uit Sint Anthonis. Zou hij het zijn, die hier op de motor poseert? En wie is dan de jonge vrouw die achterop zit?
Ik vond deze foto in mijn collectie, maar heb verder geen informatie.
Piet Peters
Foto's 2 t/m 6
In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.
Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.
In het archief van de Districts Militaire Commissaris (DMC) in Oss zitten diverse documenten over de motorfiets van de Gebroeders Van den Berg uit Sint Anthonis. In één ervan wordt ook het kenteken genoemd.
Op 12 maart 1945 wordt de Hulsmann motorfiets uit 1939 van Van den Berg voorlopig gevorderd. Hij wordt ingezet bij de Transportsectie van het Militair Gezag en bereden door J.F. Kradolfer uit Oss. Van den Berg heeft van de Rijksverkeersinspectie geen rijvergunning gekregen, schrijft de SMC op 24 maart aan de Gemeenschap van Oud-Illegale Werkers in Helmond, zodat de motor gevorderd kan worden. Een maand later staat de naam op een lijst van eigenaren van gevorderde motorvoertuigen, die de DMC Oss aan het hoofd van de sectie Transport van de Provinciale Militaire Commissaris stuurt.
Maar al op 1 juni 1945 krijgen de Gebroeders Van den Berg bericht, dat de motor weer kan worden opgehaald bij het kantoor van het MG in Oss. Hij is in behoorlijke staat en groen geverfd.
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 519, scans 92, 142, 178, 202 en 226
Waarschijnlijk Henricus Bernardus Maria van den Berg (geboren 30-05-1909, zoon van Johannes van den Berg en Johanna Petronella Gosens
Zeker weten dat het hier om Harrie van den Berg gaat - met achterop de DKW (?) volgens mij zijn (vriendin? - later echtgenote) Sientje.
Hij woonde toen aan de huidige Lepelstraat net voor het viaduct richting Oploo ter rechterzijde van de weg. Rechts naast het huis staat zelfs de schuurtje nog waar Harrie destijds zijn handel in landbouwwerktuigen begonnen is, nadien verplaatst naar het begin van de Molenstraat (huisnr. 2, inmddelas afgebroken en vervangen door een winkelpand - dat overigens ook alweer van supermarkt (Edah, Emté) gewijzigd gaat worden naar een andere bestemming..
Harrie was in de jaren '60/'70 wethouder van de (voormalige) gemeente Oploo c.a. Hij werd in het dorp - en in elk geval ook door mijn vader, die met hem bevriend was - met de achternaam 'Minten';aangeduid. Daar zit een verhaal achter - en dat is er dan nog maar een van veel meer, Maar daar heb ik het nu te druk voor...
Reageer