N-357

Uitgegeven in 1906

P. Straasheijm

Roosendaal en Nispen verstrekt 1906

P. Straasheym

Roosendaal en Nispen

Aanvullende informatie

Een foto van de N-357. Zou het P. Straasheym zijn die bij zijn auto staat? En dan dat bordje '12849', zou dat van een rally of race zijn?

Bron: particuliere collectie

Door bezoekers

Het bordje is volgens mij een Belgische kentekenplaat. Ik kan het nummer echter niet koppelen aan Straasheym, het nummer stond op naam van Charles Waucquez, Rue des Sables 20 in Brussel.

@ Ruud van Bijnen. Zou het kunnen dat ze samen aan de rally hebben meegedaan? Niet dat dit de aanwezigheid van twee verschillende nummerplaten op de auto verklaart...
Met vriendelijke groet

Paul, volgens mij was het zo dat een Nederlandse auto die regelmatig in België reed ook in dat land geregistreerd moest zijn. Ik denk dat we de oplossing in die richting moeten zoeken zeker ook gezien de woonplaats van Straasheijm. In de Belgische nummerlijst uit 1907 staan ook adressen in Nederland en Frankrijk. Mogelijk is het nummer later op zijn naam gezet.

@ Ruud van Bijnen. Dat verklaart een hoop! Zo leer je nog eens wat. Dank voor de informatie.
Met vriendelijke groet

De man op de foto is mijn grootvader Emile Lemmens. Ik heb dezelfde foto, die verstuurd is in
1907 als briefkaart. Mijn grootvader is geboren op 17 maart 1887 te Roosendaal.

@ Jan Lemmens. Kijk, dat is leuk om te weten. Kunt u ook het raadsel van de twee nummerplaten verklaren?

Het gaat om een kleine vrachtwagen, ongetwijfeld van Franse oorsprong, aangeschaft door textielhandelaar Charles Waucquez uit Brussel (bezitter van het Belgische kenteken), die veel exporteerde naar Nederland en door hem ter beschikking gesteld aan P. Straasheym in Roosendaal (bezitter van het Ned. kenteken), die hoofdvertegenwoordiger van de firma Waucquez in NL was tussen 1902-1909. Straasheym had vier mensen in dienst, waaronder een chauffeur voor de vrachtwagen. Bericht in het Roosendaalse nieuwsblad 'De Grondwet' van 12 april 1906: "Sinds maandag j.l. is door de firma Charles Waucquez uit Brussel, hoofdvertegenwoordiger de heer P. Straasheym alhier, tusschen Esschen en Roosendaal een Camion-Automobile in gebruik genomen, welke thans 3 maal per dag de goederen van Esschen naar hier overbrengt. Deze fraaie camion heeft een draagvermogen van 1000 K.G. en is voorzien van een motor van 12 P.K., welke dit voertuig met volle wicht regelmatig 25 K.M. per uur doet afleggen. De ritten slaagden tot nu toe bijzonder."

Bedankt, Ton van Schijndel. Nu wordt het verhaal achter de foto helemaal duidelijk.

Reageer