N-33995

Uitgegeven in 1932

Gemeente Deurne

Deurne verstrekt 1932

Aanvullende informatie

Foto 1

De vrijwillige Brandweer Deurne in 1932 met de eerste brandweerauto en motorbrandspuit. Het kenteken is niet te zien, maar we zien dezelfde auto als op foto 2.

De tweewielige motorbrandweerspuit M.P. 109 werd voor 1750 gulden aangekocht bij de gebroeders Kronenberg te Culemborg. Het gebouwtje, gelegen tussen het postkantoor en het gemeentehuis, was van 1923 tot 1938 het brandspuithuis van Deurne-Centrum.

Achter het stuur zit C. van den Broek "d'n Technische" commandant, met naast zich Antoon van Griensven ondercommandant. Voor de wagen staan vlnr. Jantje Bekkers " De Snor ", Jan Koppens pompbediende en Drikus Bekkers pompbediende. Op de wagen zitten: Marinus Barten, Jos van de Mortel, Ties van Griensven, Frits Obers, Peer van Griensven, Jan Kuipers, Harrie van de Steijn, Frans van Nunen en Sjef Coopmans.

Bron: Deurnewiki, fotonummer 10.061

Met dank aan Jan van Weert voor de tip.

Foto 2

Op 31 januari 1938 werd prinses Beatrix geboren. In Deurne werd dit gevierd met onder andere een optocht. Op deze foto de Vrijwillige Brandweer met haar versierde brandweerwagen voor het gemeentehuis. Op de slangenwagen was een bord aangebracht met de tekst: "Leve de Oranjetelg".

Aan de voorkant van de brandweerauto was ook een bord aangebracht en hierop stond de tekst: "De Brandweer mag deez brand niet keeren, Feest juichend mee, het Kind ter eere!" Het geheel beeldde een oud Brabants gezegde uit. Als vroeger een vrouw in het kraambed lag en aan het bevallen was, dan zei men tegen elkaar in de buurt: "De schouw is aan het uitbranden". Vandaar deze wagen met een huisje en het branden van de schouw of schoorsteen.

Bron: collectie Deurnewiki, fotonummer 12.556

Met dank aan Jan van Weert voor de tip.

Door bezoekers

Reageer