N-27565
G. Kuypers
A 80 Herpen verstrekt 1930
Aanvullende informatie
Foto 1
Grad Kuijpers startte op 28 april 1928 een transportonderneming (vervoer van zand en grind), gecombineerd met een taxibedrijf. In 1970 is het bedrijf overgenomen door een van zijn kinderen en werd alleen het taxibedrijf voortgezet. Het bedrijf is sinds 2001 in handen van de derde generatie, die weer helemaal terug is in het goederentransport. Het taxibedrijf is in 2004 gestopt. Zie verder op de website van Loderus transport.
Foto vriendelijk beschikbaar gesteld door de firma Loderus.
Met dank aan Jan van Weert.
Foto 2
In de auto zit mijn opa G. Kuijpers en ernaast staan zijn 4 zoons, waarvan de rechtse, Piet, mijn vader is!
Rikie van Rooij
Foto 3
In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.
Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's en motoren gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.
Maar het was ook een tijd van verdachtmakingen, al dan niet terecht. Over Grad Kuypers kreeg de District Militaire Commissaris (DMC) in Oss een klacht: hij zou politiek onbetrouwbaar zijn en daarom was zijn rijvergunning - nodig om met een auto de weg op te mogen - ingetrokken en hem een voorlopige rijvergunning geweigerd. Die rijvergunning was intussen verleend aan de heer Van den Berg uit Herpen. Maar 'diepgaand onderzoek' naar Kuypers heeft aangetoond dat de klacht ongegrond is en bovendien dat hij - invalide zijnde - zijn auto hard nodig heeft. De DMC stelt daarom op 3 februari 1945 aan de Rijksverkeersinspectie voor de rijvergunning van Van den Berg weer in te trekken en er weer een af te geven aan Kuypers.
Wie die Van den Berg is weten we niet. In Herpen waren er zes kentekens op deze naam in 1945.
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 519, scan 435
Wat leuk , G Kuijpers was/ is mijn opa .
Mooie foto !!
@ Rikie van Rooij. Leuk om te horen. Heb je nog anekdotes over hem, die bij zijn 'autoverleden' passen?
Reageer