N-2130

Uitgegeven in 1914

H.J. Vlemmings

D 33 Geldrop verstrekt 1914

Aanvullende informatie

Foto: motorraces op het sportterrein in Veendam in de jaren ’20 [mogelijk 5 juni 1921, zie reactie hieronder. Red.]. Beide Noord-Brabantse motoren (N-83 en N-2130) van het merk Douglas staan op naam van Vlemmings. Bron: Collectie Veenkoloniaal Museum Veendam (Bert Buirink) 8.4.1 (met dank aan Albert Koops).

Op de foto is blijkbaar de finish van de zogenaamde Wimpeltocht te zien, waar het Nieuwsblad van het Noorden in juni 1929 (niet per se het jaar van deze foto!) het volgende over schreef onder de kop “Motorfeesten te Veendam”:

Men meldt ons uit Veendam, dat de belangstelling voor de traditioneele motorfeesten overweldigend is. Voor den Wimpeltocht op Zaterdag hebben zich reeds meer dan 100 deelnemers aangegeven, welke, na een rit van 250 a 300 K.M., Zaterdagmiddag tusschen 3 en 5 uur met tusschenpoozen van ongeveer één minuut aan de eindcontrole op het Sportterrein achter „Veenlust" zullen moeten aankomen. De aankomst wordt dit jaar voor het eerst opgeluisterd door muziek.

Aanvullende informatie 2

Op de tweede foto staan de restanten van een Saroléa motorfiets van Harry Vlemmings. Tijdens de tweede dag van de Dumonceau Bekerrit in 1924 werd na een ongeval bij Melchamps in België niet alleen zijn  motorrijwiel beschadigd. Het Eindhovens Dagblad van 20 mei van dat jaar meldt:

Vlemmings is, terwijl hij een gedeelte van de route terugreed teneinde een goeden aanloop voor den heuvelklimwedstrijd te krijgen, van den weg gevlogen bij het uitwijken voor een anderen deelnemer. Hij viel van drie m hoogte, waardoor hij zodanig werd gewond dat hij in een ziekenhuis in Spa moest worden opgenomen. Zijn toestand blijkt redelijk goed te zijn, zoodat er geen reden tot ongerustheid  bestaat. Volgens de doktoren had hij een dubbele bekkenfractuur, maar werd hij na vier dagen weer per auto naar zijn woonplaats Geldrop overgebracht.

Op de vijfde foto is het wrak van de andere kant te zien, met het deelnemersvlaggetje van de Dumonceau Bekerrit goed zichtbaar op de tank. Bron: Clubmededelingen van de Veteraan Motoren Club, nr. 570 (september 2011). Harry (1898-1952) was een van de firmanten van de firma Th. Vlemmings Eindhoven - Geldrop, onder andere importeur van de Saroléa motorfietsen.

De derde foto komt uit het tijdschrift Auto Leven van 5 mei 1926 en toont Harry als winnaar van de Van Vlijmen prestatierit. Zie hierover het verhaal elders op deze website.

Paul Vlemmings

Aanvullende informatie 3

De N-2130 staat helemaal rechts op deze foto van de openingsrit van de K.N.M.V. (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). De foto is gemaakt in Vught, maar het is niet bekend wanneer. In het midden van de foto is het Noord-Hollandse kenteken G-3780 te lezen.

Bron: collectie BHIC, fotonummer FOTOVU.4708

J. Verbiest

Door bezoekers

Beide Brabantse motorfietsen zijn van het merk Saroléa, dat werd geïmporteerd door Vlemmings.

Betreft N-2130
De foto in Veendam is mogelijk van 5-6-1921
Ik bezit namelijk een medaille op die datum te Veenam uitgereikt aan H.J. Vlemmings (Harrie) als winnaar van de 1e prijs Klasse B 350-500 cc

@ F.A.M. Vlemmings. Bedankt voor de informatie. We hebben de mogelijke datum er hierboven bij gezet. Wie weet komt er nu nog meer informatie los.

Reageer