N-21122
H.J. van Doorne
Eindhoven verstrekt 1928
Aanvullende informatie
Ten tijde van de afgifte van het nummerbewijs woonde Hub van Doorne in Eindhoven, maar in 1934 verhuisde hij naar Deurne.
Bron: Dr. Hub. J. van Doorne, Jan J.A. Hohman, pag. 76 t/m 79.
Wibo Pieters (DAF Club Nederland)
Foto 1
"De Regenjas" was de bijnaam van dit prototype van DAF. Het driewielige model werd ontworpen in 1943, in de verwachting dat in de toekomst veel mensen zich met een auto zouden verplaatsen. Er zou dan behoefte ontstaan aan een goedkoop vervoermiddel. Verder dan een aantal prototypen kwam De Regenjas niet. Na de oorlog werd dit exemplaar [aanvulling: geschonken aan en] gebruikt door clowns van het Deurnese amateurcircus 't Hoefke. Hub van Doorne was lid [correctie: oprichter en sponsor van dit amateurcircus. Redactie] van dit circus. [aanvulling: in die tijd stond het wagentje bekend als Dafke Drakentand, vanwege de scherpe puntige tanden die op de motorkap getekend waren.] Tegenwoordig is de auto te bewonderen in het DAF Museum.
Foto: Els Danen
Bron informatie: DAF Museum
Dank aan DAF Club Nederland voor de aanvullingen en correcties.
Foto 2
De "Regenjas" in Circus 't Hoefke in 1950 als "Dafke Drakentand". Clown Rits, (Friedje van Moorsel), wordt door het autootje geschept.
Bron: Deurnewiki, fotonummer 20.024
Met dank aan Jan van Weert voor de tip.
Foto 3
De "Regenjas" zonder de nummerplaat.
Bron: collectie NCAD-Helmond, fotonummer 1696
Met dank aan Jan van Weert voor de tip.
Aanvullende informatie 2
Maar de Regenjas is niet de enige auto die met dit kenteken gereden heeft. In 1935 nam [aanvulling: broer Wim] van Doorne deel aan de Brabantse Grensrit. Voor zijn Ford V8 werd ook dit nummerbewijs gebruikt. Zijn startnummer in de rally was 11. [Aanvulling: ook in 1934 deed Wim van Doorne al mee aan de Brabant Grensrit, samen met K. Ayer jr. en F. v.d. Assum in een Chevrolet. Maar op wiens naam die stond staat er niet bij].
Bron: Autosport Archief van Dries Jetten, Boxmeer
Met dank aan DAF Club Nederland voor de aanvulling.
Foto 4
En behalve op de Regenjas en op een Ford zien we het kenteken ook terug op deze Buick. De foto is in 1954 gemaakt bij de inhuldiging van Bernard Swalen als priester in Vessem in 1954. Later werd hij pastoor in Hapert.
opelclassic
Foto 5
Vlnr.: Beth Reijnders, Hub van Doorne en Rie Reijnders. Van de nummerplaat zijn alleen de "N" en "22" leesbaar. Maar gecombineerd met de personen is dat voldoende.
Bron: Deurnewiki, fotonr. 31.257
Met dank aan Jan van Weert voor de tip.
Foto's 6 t/m 9
Nog een aantal foto's van de Buick. Naast de auto staat steeds Harrie van der Heijden, die van van 1948 t/m 1964 de chauffeur was van Hub van Doorne.
Bron: Wibo Pieters, Harry van der Heijden, chauffeur van van mijnheer Hub, in: Variomatic, tijdschrift van de DAF Club Nederland, nr. 156 (2019)
Met dank aan Arno van de Schoot voor de tip.
Wat bijzonder om mijn vader op deze manier terug te zien.
Dag Diety. Dat kan ik me indenken. Hopelijk vind je het een prettige ervaring? Kun je nog meer vertellen over je vader en zijn ervaringen met auto's?
Ik had graag meer foto's gehad van mijn vader. Wie kan me (ons) helpen ?
Reageer