N-20657

Uitgegeven in 1928

Dingeman Jozephus van Ginneken

Hermusstraat 10 Bergen op Zoom

D.J. van Ginneken

Hermussstraat 10 Bergen op Zoom verstrekt 1928

Aanvullende informatie

Foto 1

Chevrolet uit 1938 (zie hieronder), omgebouwd voor vervoer van zieken en gewonden van garage Van Ginneken uit de Hermusstraat te Bergen op Zoom, c. 1950.

Bron: Historisch Centrum het Markiezenhof, fotonr. RVER004

Foto 2

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

Een Chevrolet van het bouwjaar 1938 met dit kenteken werd door de Districts Militaire Commissaris van Bergen op Zoom geregistreerd op naam van D.J. van Ginneken. In de kolom "In gebruik bij" staat "Def. R. Motor in revisie". De afkorting 'Def.R.' betekent waarschijnlijk 'Definitieve Rijvergunning'.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 1)

Door bezoekers

Dit is echt geen Cadillac. Het is een Chevrolet model 1938 met een (vermoedelijk in Nederland) verlengde carrosserie.

Als je de plaatjes van de verschillende modellen vergelijkt, kunnen we niet anders dan je gelijk geven, Fred. We zullen de collega's in Bergen op Zoom ook waarschuwen :-) (en hier de beschrijving aanpassen).

Mijn vader, D.J. van Ginneken (zie ook commentaar hiernaast van Charles de Mooij), liet meestal de auto's die tot ambulance werden gepromoveerd, ombouwen bij Martien Hagenaars. Voor zover ik mij herinner zat die in de Rijkebuurtstraat, òf de Moeregrebstraat in Bergen op Zoom.

Bedankt voor die aanvulling, Jos. Vriendelijke groet,

Reageer