N-1704
Uitgegeven in 1913
A.M.M.C. Brouwers
Zomerstraat 19 Tilburg verstrekt 1913
Aanvullende informatie
Fabrikant August Brouwers zijn eerste auto was een Nagant uit 1913/14. Het aantal particuliere auto´s in Tilburg bedroeg in het mobilisatiejaar 1914 ongeveer 25.
Augustinus Maria Martinus Cornelius Brouwers werd geboren te Tilburg op 23 mei 1880 en overleed op 6 juni 1924 te Baarn. Op 8 november 1899 trouwde hij in Tilburg met Cornelia Maria Gerarda Josephina (Cornélie) van Waesberghe, geboren te Tilburg 16 juli 1879, aldaar overleden op 7 augustus 1972.
Foto: Brouwers bij zijn Nagant. Fotograaf: W.J. Raaphorst, Breda. Bron: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 003848.
Over de auto
Dit is een auto van het merk Nagant, afkomstig uit Luik in Belgie. Nagant was een afkorting van Fabrique d'Armes et d'Automobiles Nagant Frères. De fabriek was al bekend als wapensmid; mede als leverancier van revolvers aan het Russische keizerlijke leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is de fabriek leeggeroofd. Na de oorlog heeft men niet meer succesvol kunnen produceren.
Over deze auto-eigenaar
De eigenaar op de foto is de heer A.M.M.C. Brouwers (1880-1924) uit een bekend geslacht van Tilburgse wollenstoffenfabrikanten. Zoals meer zonen van fabrikanten in die tijd begon ook hij met een autogarage.
Op 25 september 1913 vermeldt de krant de opening van zijn autogarage aan de Schoolstraat. En op 8 mei 1914 dat deze autogarage 'Central' vertegenwoordiger is van de 'Nagant' automobielen. Dus maar drie maanden, voorafgaand aan WO I, heeft hij 'Nagant' kunnen leveren.
Dank voor je reactie, Frans. Interessante observatie dat het in deze tijd vaak fabrikantenzonen waren die een garage begonnen. Kwestie van geld? Of had dat te maken met een netwerk van potentiële klanten?
Rien, inderdaad waarschijnlijk een combinatie van beide: relaties en bestedingsmogelijkheden.
In diezelfde sfeer zaten hier meerdere wijnimporteurs.
De Brabantse kinderrijke gezinnen kwamen bij de fabrikanten minder voor, maar voor de zonen moesten wel respectabele beroepen gevonden vonden worden. Meestal was 1 zoon op het seminarie voldoende.
Reageer