N-13311

Uitgegeven in 1924

G. Bal

Markt 45 Eindhoven verstrekt 1924

Aanvullende informatie

Foto 1

Germanus Bal opende een geregelde lijndienst tussen Eindhoven en Tilburg op dinsdag 19 augustus 1924 onder de naam Vitesse. De lijndienst startte aanvankelijk in Eindhoven op de markt en ging via Best, Oirschot, Beers, Diessen en Hilvarenbeek naar het station Tilburg.

In 1925 fuseerde Vitesse met het bedrijf Presto van Leo Fick, een leraar uit Moergestel. Presto exploiteerde tot dan toe een lijn van Moergestel naar Oirschot via Tilburg. De nieuwe naamloze vennootschap heette voluit NV Autobusonderneming Vitesse. Naast de voormalige Vitesse- en Presto-lijnen kwam er ook een lijndienst van 's-Hertogenbosch naar Oirschot via Boxtel. Vitesse ondervond concurrentie van de Eerste Moergestelsche Autobusdienst (EMAD), maar die droeg in 1932 de lijndienst Tilburg-Oirschot over aan Vitesse.

In 1940 werd besloten om Vitesse te verkopen aan de Algemeene Transport Onderneming (ATO) te Utrecht, de busholding van de Nederlandse Spoorwegen. 

Op de foto zien we een viertal bussen van Vitesse voor het café van Adriaan van Haaren in Oirschot. Van de drie linkse bussen is de nummerplaat zichtbaar, al hangt er steeds een slinger voor. Maar dank zij andere bronnen weten we, dat de bus in het midden de N-13311 was, een bus van het merk Latil, die tussen 1925 en 1928 in gebruik was bij G. Bal en later Vitesse. Er konden 28 passagiers in meereizen.

[Aanvulling: via Ad van Zelst deelde Sjef Smetsers mee over de foto: "Ik sta er (...) zelf op, het kleine manneke bij de koplamp van de meest rechtse bus. Ik ben geboren in 1928 en schat mezelf op een jaar of 4 op de foto. Deze zal dus rond 1932 zijn genomen. Naast mij, in het matrozenpakje, staat Frans van Haaren, de zoon van Janus van Haaren." Verder blijkt de uit de beschrijving van een ander exemplaar van deze foto, dan uitgegeven als prentbriefkaart, dat de conducteur rechts tegen de bus J.C.C. van Bree is. Bedankt voor deze aanvulling, heren. Redactie]

Bron busgegevens: collectie Kees van Schenk Brill

Bron foto: collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot, fotonummer CTL174A001

Ad van Zelst

Foto's 2 en 3

Uitstapje van een Moergestelse vrouwenorganisatie. In het midden met grote hoed Martina Reijnen. Martina Reijnen geboren te  Moergestel op 1 december 1877 en aldaar ongehuwd overleden op 6 april 1964. Zij was hoofdzelatrice van het H. Kindsheid, lid van de pauselijke missiegenootschappen, van de broederschappen van de H. Ermelindis en O.L.V. van Altijddurende Bijstand. Zij was begiftigd met het erekruis Pro Ecclesia et Pontifici. Zij was weldoenster van de kerk van Moergestel.

Ongetwijfeld gaat het om een religieus uitstapje. Het kenteken aan de bovenkant bus, achter.

Frans Goris

 

Door bezoekers

De kapelaan links is Smolenaars, Deze verliet Moergestel in maart 1932.
De foto moet daarom voor die tijd zijn genomen.

Dank voor deze aanvulling. Het uitstapje is dus tussen 1924 en 1932 geweest.

Reageer