N-13239

Uitgegeven in 1924

J.W.M. Fick-van Beek

D 295 Moergestel verstrekt 1924

Aanvullende informatie

Leo Fick, een leraar uit Moergestel, richtte in 1924 het bedrijf Presto op, dat een buslijn van Moergestel naar Oirschot via Tilburg exploiteerde. Een jaar later fuseerde Presto met Vitesse, het busbedrijf van Germanus Bal uit Eindhoven. De nieuwe naamloze vennootschap heette voluit NV Autobusonderneming Vitesse. Naast de voormalige Vitesse- en Presto-lijnen kwam er ook een lijndienst van 's-Hertogenbosch naar Oirschot via Boxtel. Vitesse ondervond concurrentie van de Eerste Moergestelsche Autobusdienst (EMAD), maar die droeg in 1932 de lijndienst Tilburg-Oirschot over aan Vitesse.

In 1940 werd besloten om Vitesse te verkopen aan de Algemeene Transport Onderneming (ATO) te Utrecht, de busholding van de Nederlandse Spoorwegen. 

Op de foto zien we een viertal bussen van Vitesse voor het café van Adriaan van Haaren in Oirschot. Van de drie linkse bussen is de nummerplaat zichtbaar, al hangt er steeds een slinger voor. Maar dank zij andere bronnen weten we, dat de derde bus van links de N-13239 moet zijn geweest, een bus van het merk Latil, die in 1926 in gebruik werd genomen. Er konden 29 passagiers in meereizen.

[Aanvulling: via Ad van Zelst deelde Sjef Smetsers mee over de foto: "Ik sta er (...) zelf op, het kleine manneke bij de koplamp van de meest rechtse bus. Ik ben geboren in 1928 en schat mezelf op een jaar of 4 op de foto. Deze zal dus rond 1932 zijn genomen. Naast mij, in het matrozenpakje, staat Frans van Haaren, de zoon van Janus van Haaren." Verder blijkt de uit de beschrijving van een ander exemplaar van deze foto, dan uitgegeven als prentbriefkaart, dat de conducteur rechts tegen de bus J.C.C. van Bree is. Bedankt voor deze aanvulling, heren. Redactie]

Bron busgegevens: collectie Kees van Schenk Brill

Bron foto: collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot, fotonummer CTL174A001

Met dank aan Ad van Zelst

Door bezoekers

Ja, prachtig, Leo Fick was mijn opa, mooie titel, dat spreekt aan. Ik herinner mij verhalen over concurrentie tussen bus bedrijven waarbij men elkaar probeerde af te troeven door net voor de concurerende bus de passagiers bij de halte op te halen.

Dergelijke verhalen zijn uit de beginjaren van het busvervoer inderdaad wel bekend. De concurrentie was vaak hevig.

Reageer