N-1253

Uitgegeven in 1911

J.A. van Heeswijk

Schijndel verstrekt 1911

Aanvullende informatie

Foto 1

De heer Handorf [correctie: Hamdorff. Zie reacties hieronder. Redactie] op zijn Harley Davidson [correctie: op de motor van J.A. van Heeswijk. Redactie]. Schijndel, c. 1930. Bron: BHIC, fotonr. BCE2749.

Foto 2

Op weg in de winter van 1916. Van links naar rechts een splinternieuwe Indian Power Plus, een OK Supreme (N-2472) en een Indian Big Twin van c. 1914 (N-1253).

Bron: De Motorfiets in Nederland 1895-1940, uitgave van de Veteraan Motoren Club, 1991.

Foto 3

Dhr. Hamdorff uit Schijndel kennen we al van andere foto's met dit kenteken. Helaas zijn de kentekens van de auto (al zit ook daar een 5 in) en de andere motor niet te lezen. Verder weten we niet waar de foto is genomen. Details als tramrails, horlogerie/juwelier en autoverhuur zou kunnen duiden op Jos (Sjef) van Heeswijk in de Hoofdstraat maar het pand kunnen we niet plaatsen.

Bron: collectie Heemkundekring Schijndel, foto P02000

Hens van Schie

Foto 4

April 1916 wordt de Brabantse 100 kilometerrit voor motorfietsen gereden. Na de start op de Heuvel in Tilburg is de lunch op de Grote Markt in Den Bosch.

Bij de start voor het tweede deel van de rit zijn veel belangstellenden aanwezig die getuige zijn van een opvallende gebeurtenis. In De Telegraaf van 3 april dat jaar is daarover te lezen: ‘Eén voorval wekte de verontwaardiging op van de aanwezige motorenthousiasten. De houder van nummer N-1253 kwam het Marktplein oprijden, terwijl hij op een klein kussentje, dat op de benzinetank van zijn 2 3/4 paards [pk] Saroléa was bevestigd, een kind vervoerde. Dergelijke motor-sportsmen (!) zijn de oorzaak van de actie tegen het duo-rijden van de zijde van autoriteiten, die geen verschil zien tussen het vervoer van een volwassen persoon op een daarvoor ingerichte zware machine en een verregaande onverantwoordelijke daad als die van meneer nummer N-1253.’

Wie die dag zo onverantwoord rijdt op de Saroléa motorfiets met kenteken N-1253 en wie het kind is blijft - gelukkig maar? - onbekend. Wel komen we nog te weten dat finish van de rit die dag in Breda is. Daar komen 33 van de 38 gestarte deelnemers aan.

Wie er gewonnen heeft? Daarop moeten de lezers van de Telegraaf nog even wachten: ‘De uitslag, die een massa berekeningen met zich brengt, zal eerst over enkele dagen bekend kunnen zijn.’ Gelukkig zijn ze inmiddels klaar met rekenen, dus wie wil weten of zijn of haar (over)grootvader misschien we meedeed en in de prijzen viel kan daar bijvoorbeeld Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant van 7 april 1916 nog eens op naslaan. De houder van dit kenteken staat er niet bij.

Bronnen:

De Telegraaf, 3 april 1916
Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant, 7 april 1916

Paul Vlemmings

Foto 5

Jos van Heeswijk wint, net als het jaar daarvoor, de eerste prijs in de B-klasse (auto's en motoren met zijspan) van de Dwars door Brabant rit in 1921 met zijn Harley Davidson met zijspan. In deze categorie werd 186 kilometer verreden.

Bronnen: De Sport Illustratie van 27 juli 1921 en Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 1 juli 1921

JP de Jong

Door bezoekers

Mooie foto maar wat heeft de naam J.A. van Heeswijk hiermee te maken? Ik denk dan aan Josephus Albertus (Sjef) van Heeswijk die rond 1920 een zaak in Schijndel had waar je, getuige een advertentie uit die tijd, goud, zilver, klokken, motorrijwielen, rijwielen en naaimachines kon kopen en auto's kon huren. Op de foto staat echter een heer Handorf op zijn Harley-Davidson. Was Sjef van Heeswijk uitgever van de foto?

@Gerrit van Heeswijk: het nummerbewijs N-1253 is in 1914 uitgegeven door de provincie aan de heer J.A. van Heeswijk uit Schijndel. Vermoedelijk zien we deze Van Heeswijk op de tweede foto (winter 1916), gezeten op een Indian motor. Blijkbaar is het nummer later vervallen en opnieuw uitgegeven.

In ieder geval stond het nummer in april 1924 nog op naam van Sjef. De Harley is van rond 1920 en de motor ziet er vrij nieuw uit dus misschien poseert deze heer met de motor van Sjef?

Na contact met Frans Kense blijkt dat het nummer N-1253 in 1911 als in 1924 volgens de ANWB-kentekenboekjes op naam stond van J. A. (Sjef) van Heeswijk. Een tussentijdse wijziging is (nog) niet gevonden. Als Handorf inderdaad een bestaand persoon was, zal hij op de motor van Sjef gezeten hebben. Hij lijkt niet op Sjef want die was, getuige een beschrijving in het boek "Sjef, aangenaam" door zijn kleinzoon Marijn van Heeswijk in 1987 uitgegeven een "wat te veel in de breedte gegroeide veertiger, klein van gestalte, met een opvallend bol kopje net daarin twee glinsteroogjes, die altijd twinkelden als het hem langer dan twee uur aan een alcoholische opkikker ontbrak, hetgeen vanzelfsprekend zelden of nooit voorkwam." In dit boekje is wel sprake van een motorfiets die Sjef ooit had en bereed, een motor met zijspan zelfs.

@Ruud en Gerrit, Ik denk dat jullie helemaal gelijk hebben. En zoals Gerrit zegt: "als Handorf al bestaan heeft". Want die naam staat weliswaar al jaren in de fotobeschrijving, maar komt als familienaam niet eens voor in onze genealogische database. Niet in Schijndel, maar ook niet ergens anders. Dus als de naam al klopt, dan is het hoogstens een passant die even op de motor poseert.

De naam van de Hr.Handorf moet toch wel echt in Schijndel voorgekomen zijn.
Want volgens de gegevens die ik tegen gekomen ben was hij getrouwd met Joke van Dijk.

Nelly heeft gelijk. Zie het boek Schijndel Toen en Nu uit 1995 bladzijde 58

@ Henk van den Brand. Maar het blijft vreemd dat er geen Handorf te vinden is in de bevolkingsregisters en burgerlijke stand van Schijndel. We zijn benieuwd wie dit kan oplossen.
Met vriendelijke groet

De foto's fotoSC.0309 en BCE2749 zijn identiek. Echter de ene keer in Schijndel de andere keer in Erp gesitueerd. Zou het kunnen dat de heer Handorf in de registers van Erp opduikt?

De foto SC.0309 is zeker weten in Schijndel gemaakt. Waarom deze foto in de collectie van Erp zit is niet duidelijk. (BCE2749)

Dankzij een vraag van Henk van den Brand op het forum is de vraag omtrent de heer Handorf opgelost! Zijn naam luidt Hamdorf, een emmetje in plaats van een ennetje dus! Hoe de heer Hamdorf op de motor van Sjef van Heeswijk terecht komt wordt ook uit de doeken gedaan!
Zie ook: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/de-heer-handorf

Ik ga de fout in! Hamdorff met twee f's. Excuses.

Rien Wols en Paul Huismans: soms leidt een toeval en de geweldige hulp van anderen tot het vinden van de juiste naam: Gerrit Hamdorff!

Altijd leuk om zo'n vraag op dit draadje degelijk af te ronden.
Het verhaal over Gerrit Hamdorff:
Gerrit Hamdorff is in Laren geboren op 6 februari 1893.
Bij de keuring voor de militaire dienst in 1912 wordt al opgemerkt dat hij als chauffeur kan worden ingezet bij de infanterie.
Later, op 9 mei 1919 is hij in Vught en werkt daar 1 jaar als chauffeur.
Als beginnend rijwielhandelaar is hij geïnteresseerd in de nieuwste technieken: de motor.
En in Schijndel komt hij dan uit bij Sjef van Heeswijk die rond 1920 een zaak heeft waar je, "getuige een advertentie uit die tijd, goud, zilver, klokken, motorrijwielen, rijwielen en naaimachines kon kopen".
En bij die gelegenheid laat hij zich fotograferen op de Harley-Davidson van Sjef.

In Schijndel ontmoet hij ook Joke van Dijk een jonge dame van nog geen twintig lentes (geboren Schijndel 2 juli 1900).
En op 3 augustus 1920 trouwen zij in Laren.

Mooi verhaal - zo vanuit een foto over een motorrijwiel.

Beste HenkD,
hartelijk dank voor je hulp en verhaal over Gerrit.
Ik heb al eerder naar hem en zijn echtgenote gezocht, maar dus niks gevonden.
Een collega heemkundelid had onlangs ontdekt dat in de bhic fotocollectie deze foto tweemaal voorkwam: Schijndel en Erp.
Dat mailde hij mij en kwam ik op het idee om dit op het forum te plaatsen met dit
goede resultaat. Nogwel op zijn sterfdag.
Met vriendelijke groeten,
Henk

@ alle inzenders. Wat een mooi staaltje van samenwerking. En wat leuk dat het raadsel nu is opgelost. Alleen de link met Erp hebben we nog niet. Misschien via een fotoalbum in de familie?
Met vriendelijke groet

Bedankt voor de tip, JP de Jong. We hebben de foto ook aan het rijtje toegevoegd.

Reageer