N-1253

Uitgegeven in 1911

J.A. van Heeswijk

Schijndel verstrekt 1911

Aanvullende informatie

Foto 1

De heer Handorf op zijn Harley Davidson. Schijndel, c. 1930. Bron: BHIC, fotonr. fotosc.0309.

Foto 2

Op weg in de winter van 1916. Van links naar rechts een splinternieuwe Indian Power Plus, een OK Supreme (N-2472) en een Indian Big Twin van c. 1914 (N-1253).

Bron: De Motorfiets in Nederland 1895-1940, uitgave van de Veteraan Motoren Club, 1991.

Door bezoekers

Mooie foto maar wat heeft de naam J.A. van Heeswijk hiermee te maken? Ik denk dan aan Josephus Albertus (Sjef) van Heeswijk die rond 1920 een zaak in Schijndel had waar je, getuige een advertentie uit die tijd, goud, zilver, klokken, motorrijwielen, rijwielen en naaimachines kon kopen en auto's kon huren. Op de foto staat echter een heer Handorf op zijn Harley-Davidson. Was Sjef van Heeswijk uitgever van de foto?

@Gerrit van Heeswijk: het nummerbewijs N-1253 is in 1914 uitgegeven door de provincie aan de heer J.A. van Heeswijk uit Schijndel. Vermoedelijk zien we deze Van Heeswijk op de tweede foto (winter 1916), gezeten op een Indian motor. Blijkbaar is het nummer later vervallen en opnieuw uitgegeven.

In ieder geval stond het nummer in april 1924 nog op naam van Sjef. De Harley is van rond 1920 en de motor ziet er vrij nieuw uit dus misschien poseert deze heer met de motor van Sjef?

Na contact met Frans Kense blijkt dat het nummer N-1253 in 1911 als in 1924 volgens de ANWB-kentekenboekjes op naam stond van J. A. (Sjef) van Heeswijk. Een tussentijdse wijziging is (nog) niet gevonden. Als Handorf inderdaad een bestaand persoon was, zal hij op de motor van Sjef gezeten hebben. Hij lijkt niet op Sjef want die was, getuige een beschrijving in het boek "Sjef, aangenaam" door zijn kleinzoon Marijn van Heeswijk in 1987 uitgegeven een "wat te veel in de breedte gegroeide veertiger, klein van gestalte, met een opvallend bol kopje net daarin twee glinsteroogjes, die altijd twinkelden als het hem langer dan twee uur aan een alcoholische opkikker ontbrak, hetgeen vanzelfsprekend zelden of nooit voorkwam." In dit boekje is wel sprake van een motorfiets die Sjef ooit had en bereed, een motor met zijspan zelfs.

@Ruud en Gerrit, Ik denk dat jullie helemaal gelijk hebben. En zoals Gerrit zegt: "als Handorf al bestaan heeft". Want die naam staat weliswaar al jaren in de fotobeschrijving, maar komt als familienaam niet eens voor in onze genealogische database. Niet in Schijndel, maar ook niet ergens anders. Dus als de naam al klopt, dan is het hoogstens een passant die even op de motor poseert.

De naam van de Hr.Handorf moet toch wel echt in Schijndel voorgekomen zijn.
Want volgens de gegevens die ik tegen gekomen ben was hij getrouwd met Joke van Dijk.

Nelly heeft gelijk. Zie het boek Schijndel Toen en Nu uit 1995 bladzijde 58

@ Henk van den Brand. Maar het blijft vreemd dat er geen Handorf te vinden is in de bevolkingsregisters en burgerlijke stand van Schijndel. We zijn benieuwd wie dit kan oplossen.
Met vriendelijke groet

Reageer