N-12024

Uitgegeven in 1923

J.G. van Breemen

Brugstraat 25a Roosendaal en Nispen verstrekt 1923

Aanvullende informatie

Foto 1

De carnavalsoptocht van 1932 op het St. Catharinaplein (Vischmarkt) in Bergen op Zoom, met als laatste een reclameonderdeel "Ford het meesterstuk der automobieltechniek" en op de zijkant "FORD Wieleman FORD". Rond 1932 was de optocht inmiddels uitgegroeid tot een evenement dat bezoekers uit andere steden trok en aandacht kreeg van het Polygoon journaal, die de optocht dat jaar filmde en uitzond in de Luxor bioscoop (in de Lievevrouwestraat) op de vrijdag na vastenavend en in bioscopen door heel Nederland. Daardoor werd het evenement ook aantrekkelijk voor grotere adverteerders zoals Ford.

Bron: collectie West-Brabants Archief, fotonummer VAST1043

J. Verbiest

Foto's 2 en 3

Deelnemers aan een rally in de omgeving van Bergen op Zoom, welke is niet bekend. Ik zie op de foto 3 personenauto’s, 1 vrachtwagen met open bak en 1 trekker. Enkele kentekens zijn herkenbaar:

Van de auto links wordt een stukje van de nummerplaat afgedekt door de slinger. Maar omdat de foto uit de collectie van Fred van Breemen komt zal het gaan om N-12024, dat op naam stond van zijn vader, (Johannes G.) van Breemen. Jan van Breemen was garagehouder / Ford-dealer en heeft onder zijn eigen naam in Bergen op Zoom het Ford dealerschap gevoerd van maart 1924 t/m maart 1928. Daarna is hij een vennootschap begonnen. Zie ook dit artikel uit De Waterschans. Mogelijk is hij de man  rechts van de trekker.

De auto op één na rechts heeft als kenteken N-13880, afgegeven op naam van N.V. Cultuuronderneming Zoomland, Bergen op Zoom, 1924. In deze firma had dr. Marinus Antonie Jacobus Geluk in 1923 zijn uitgebreide grondbezit bj Bergen op Zoom, waaronder de landgoederen Goeree, Lievenshove en Weltevreden, ondergebracht, die nu bekend gezamenlijk staan als Landgoed Zoomland. Vermoedelijk staat hij bij de auto met kenteken N-13380.

De rechter auto heeft als kenteken N-13879, afgegeven op naam van J. Geluk, Bergen op Zoom, 1924. De man op het linker voorspatbord van deze auto kan een jachtopziener zijn, maar ook één van de drie schoonzonen van Marinus Geluk. Zijn enige zoon is al in 1917 overleden. Het kenteken is afgegeven op naam van J. Geluk. De ‘J’ kan verwijzen naar de derde doopnaam van Marinus: Jacobus. Maar het kan ook verwijzen naar zijn vrouw: Johanna Geluk-Smit. Of naar twee van zijn dochters: Jannetje Johanna Geluk of Johanna Geluk.

Marc van der Steen

Door bezoekers

Reageer