Zoet vervoer

Vrachtwagen voor de Suikerfabriek uit Dinteloord

door Redactie op 21 april 2022
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

In het archief van de Districts Militaire Commissaris (DMC) van Bergen op Zoom zit een "Lijst van personen en instanties die bij ons hebben aangevraagd", die ongeveer op 6 januari moet zijn opgemaakt. Daarop staat "Suikerfabrieken, eigen bedrijf, Dinteloord", die een vrachtwagen hebben aangevraagd. Het bedrijf had begin 1945 één kenteken, N-17802, maar juist in januari 1945 kwam er een tweede bij.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 60)

Kentekens bij deze vraag

N-17802N-61127

Door bezoekers

Reageer