Wel de Mercedes, niet het nummer

Welk kenteken had de vrachtwagen van Willems?

door Redactie op 12 mei 2021
Mercedes (coll. K. v.d. Heuvel)
Mercedes (coll. K. v.d. Heuvel)

"690" zijn  de laatste cijfers van het kenteken van deze Mercedes vrachtwagen. Het verticale streepje ervoor kan zowel een 1 zijn als een pootje van de N. "Willems Transportbedrijf Oisterwijk" lezen we op het portier. Nu zijn er wel kentekens op naam van Willems in Oisterwijk, maar geen ervan eindigt op 690. Er is één kenteken dat met die cijfers eindigt waarvan de de houder nog niet kennen: N-54960 [correctie: N-54690; zie reacties hieronder. Redactie], maar dat lijkt er niet te staan. Zou de auto zo nieuw zijn dat het nummer van de garage of de carrosseriebouwer er nog op zit? Of is hij juist doorverkocht en heeft hij al het nummer van zijn nieuwe eigenaar?

Wie weet het antwoord?

Bron foto: coll. Karin van den Heuvel

Door bezoekers

@ JP de Jong. Dank voor de advertentie. Het kenteken op de foto is echter toch wel een provinciaal nummer. De landelijke kentekens bestonden in die tijd uit twee letters en dan tweemaal twee cijfers met telkens een streepje ertussen, bijvoorbeeld NB-01-20. En het kenteken op de foto bevat tenminste drie cijfers (690) zonder zo'n streepje ertussen. Weliswaar werden er vanaf 1 januari 1951 geen provinciale kentekens meer afgegeven, ze konden tot en met 1956 nog wel worden gebruikt. Tussen 1951 en 1956 werden de provinciale kentekens langzamerhand vervangen en vanaf 1 januari 1957 mochten alleen nog landelijke kentekens worden gebruikt. Omdat de provinciale nummerbewijzen bij de eigenaar bleven, kan een vrachtwagen van 1955 dus toch een provinciaal kenteken dragen. Je weet dan wel, dat de foto voor 1957 moet zijn genomen.

@Paul, inderdaad. Als je goed kijkt dan zie je dat de nummerplaat is gebogen op het punt waarbij dit type vrachtwagen zich een trekoog bevindt. Met moeite lees je dan 4960. Zou dit dan van J.M.A. Willems zijn met kenteken N-94960? Van hem is verder weinig bekend behalve dan dat hij in de prachtige pastorie van Volkel woonde.

@ JP de Jong: het kenteken eindigt in ieder geval op 690. Klik de foto maar eens aan.
Je redenatie gaat dus niet op!
Paul Huismans noemt inderdaad, naar ik aanneem abusievelijk, ook het kenteken N-54960 dit moet echter N-54690 zijn!

@Jan, inderdaad verwarrend allemaal, het is 690. J.M.A. Willems overigens in 1951 benoemd te zijn tot kapelaan in Volkel, maar heeft hier helemaal niets mee te maken.

Sorry voor het omkeren van de cijfers. Getallen en ik zijn nooit vrienden geweest. Maar in de tekst hierboven heb ik het nu gecorrigeerd.

Reageer