Raadselachtig schadegeval

door Christ van Eekelen op 9 maart 2017

Hierbij een foto met misschien wel een raadseltje. De takelwagen is ontegenzeglijk een Brabantse auto, blijkens het opschrift op het portier: Garage Looijmans, Boxtel (telefoon 140).

Echter het kenteken van de wagen is niet zichtbaar. Van de auto die er achter hangt, is de kentekenplaat wel degelijk leesbaar, maar wat een vreemde combinatie: X-355! Er is geen provincie in Nederland die kentekens uitgaf die begonnen met de letter X. Noord- en Zuid-Holland (respectievelijk G en H), moesten dankzij de grote steden op een gegeven moment overgaan tot het invoeren van de X als tweede letter. Maar dat lijkt hier niet aan de orde.

Ik heb het kenteken nog eens extra vergroot om te zien of er soms iets voor de plaat (eerste letter) hangt. Maar aan de rondingen in de plaat te zien, lijkt het toch een complete plaat te zijn. De foto werd aangeleverd door Frits Looijmans en bevindt zich nu in de collectie van Heemkunde Boxtel, fotonummer hkb12906

Kentekens bij deze vraag

N-30514N-34804

Door bezoekers

X-kentekens werden gebruikt door Nederlanders die ook veel in het buitenland verbleven/woonden.

Voorbeeld: dhr Tan Tjoan Keng had X-252 op zijn MercedesBenz 500K uit 1935.
Hij woonde o.a in Nederland en (voormalig) Nederlands Indië.

De auto op de foto zal ook van een expat geweest zijn.

@Herman van Oldeneel. Dank u voor deze uitleg; zo wordt de foto meteen veel duidelijker. Wel pech, dat je dit bij een bezoek aan het vaderland moet overkomen!

Met vriendelijke groet

Klinkt wel aannemelijk, maar wat me verwonderd is dat voor Nederlanders in het buitenland al een reeks nummers gebruikt werd met de letter R. Zie hiervoor de uitleg op deze website bij "Achtergronden". In de door de ANWB uitgegeven boekjes met nummervermeldingen uit de jaren '20 en '30 ben ik die X-nummers ook niet tegen gekomen.

Zou het niet een buitenlandse registratie kunnen zijn? In GB stond de X voor Northumberland. Ik weet niet of de stuurpositie in GB destijds altijd links was.
Het zou ook een Scandinavisch nummer kunnen zijn misschien.

Volgens het boekje "Waar hoort deze auto thuis" van H.J. Peppink uit 1930 komt een kenteken met witte teekens op zwarten achtergrond, beginnend met een X uit een van de volgende gebieden;
-het departement Seine en de stad Parijs Frankrijk
-Aarhus Denemarken
-Troms Noorwegen
-Gävleborg Zweden
(Niet uit de UK want daar werden geen streepjes gebruikt).

Daar heb je je stevig in verdiept, Hans! Dank je wel voor de informatie.

De beschadigde auto is van rond 1930 en aangezien de kentekenreeksen GX in 1947 en
HX in 1948 zijn geïntroduceerd, lijkt is het inderdaad aannemelijk dat het hier om een expat gaat.

Reageer