Niet Philips!

Maar wie dan wel?

door Rien Wols op 9 juni 2015
Mercedes (coll. RHCe)

Dit is een interessante foto, waarvan we helaas niet weten wie er op staat. En daarom ook niet wat het volledige kenteken is. De foto zelf komt uit de fotocollectie van het RHC Eindhoven (nr. 194498). Daar stond hij beschreven als Anton Philips die met zijn chauffeur bij zijn auto staat, ergens in de jaren ’20. [aanvulling: de auto is een Mercedes Landaulet, ca. 1913; zie reactie hieronder. Redactie] Het kenteken op de auto is maar voor de helft leesbaar. De laatste twee cijfers vallen weg achter veren en chassisbalk. Via de database is het echter duidelijk: het enige kenteken op naam van Philips dat met 27 begint, is N-2762, dus dat moet deze auto wel zijn. De foto zou afkomstig zijn uit het Bedrijfsarchief van Philips. Maar tijdens de correspondentie over deze foto liet bedrijfsarchivaris Frans Vos van Philips Company Archives het volgende weten.

“Wij hebben naar aanleiding van uw verzoek de betreffende foto nogmaals zeer goed bekeken en komen wederom tot de conclusie dat dit vermoedelijk NIET Anton Philips is. Sterker nog, wij denken bij nader inzien dat het helemaal geen Philips-foto betreft. Dit vermoeden wordt versterkt door het feit dat de foto niet in ons eigen fotoarchief aanwezig is, noch ooit gebruikt in enige (Philips-)publicatie, voor zover ons bekend. Wat vreemd zou zijn, gezien de kwaliteit / bijzonderheid van de foto. Mogelijk is de link met Philips / Philips Company Archives in het verleden abusievelijk bij de foto terechtgekomen.”

Daarmee staan er dus nog wel een paar andere kandidaten open voor deze auto, die uit de hele provincie afkomstig kunnen zijn. Wie heeft er enig idee?

Door bezoekers

Ik reageer op het kleine auto'tje N-39265. Volgens mij was de eigenaar de heer ir. Pels woonde destijds in de burgermeester Raupstraat 21 .de foto is daar ook genomen, tegenover mariengaarde (was toen een bejaarde huis) Soms mochten wij een stukje meerijden omdat het auto'tje in een garagebox bij ons in de berkdijksestraat gestald stond en wij ons vergaapte aan zoveel weelde Dit alles speelde zich af van +/- 1943- 1950

Bedankt voor uw informatie, meneer Soethout. Misschien hebt u het inmiddels gezien, maar in het Brabants Dagblad van vandaag (16 juni) staat een heel stuk van Tom Tacken over dat autootje van Pels, dat de journalist op het spoor gekomen is dankzij tips als deze.

Mercedes landaulet, ca. 1913

Reageer