A-Ford uit Helmond

Maar wat was het kenteken?

door Nik van Heeswyk op 13 september 2018
Bron: collectie N. van Heeswyk
Bron: collectie N. van Heeswyk

De nummerplaat is niet zichtbaar op deze auto, vermoedelijk een A-Ford, zeker is dat Johannes Jacobus Boers de eigenaar was. De foto is genomen in 1938 in Katwijk, waar de familie regelmatig op vakantie ging. In dat jaar waren er twee kentekens op naam van J.J. Boers.

Bij het uitbreken van de oorlog had Johannes minstens twee auto's, een Ford en een Chevrolet bestelwagen (nieuw aangeschaft in 1939); beide hebben de oorlog ondergedoken overleefd. In oktober 1942 staan beide op de balans van het bedrijf. Ik kan ze mij nog herinneren. Van de bestelwagen werd in de oorlog de voorkant verwijderd en vervangen door burries. Die werd toen getrokken door een paard. Verder was er nog een Ariel motorfiets. Kort na de oorlog had Johannes A.H. Boers, zoon van J.J. Boers, er een ongeluk mee; hij knalde tegen een militair voertuig. Dat was het einde van de motor, maar Jan was zo gelukkig het te overleven.

Aanvulling 5 oktober 2018

Bron: collectie N. van Heeswyk
Bron: collectie N. van Heeswyk

Intussen is er nog een tweede foto van een personenwagen opgedoken. Is dit dezelfde auto, of is het een andere? Voor mij lijken ze hetzelfde, maar kijk naar de wielen! Zeker is dat deze auto ook van Johannes Jacobus Boers was. Jammer genoeg is er ook hier geen kenteken zichtbaar. De personen op de foto zijn Fien Boers, Nico van Heeswijk en Dien Boers, de twee laatste zijn mijn ouders. Ik heb met mijn oudste broer gesproken, hij is de enige die nog herinneringen heeft van voor de oorlog, Hij is er zeker van dat Johannes Jacobus Boers drie wagens had, maar hij dacht zelfs vier. Zeker is hij van twee bestelwagens, een Chevrolet en een meer vierkante. Die laatste zou de wagen kunnen zijn die in de oorlog getrokken werd door een paard.

Dit verhaal is aangevuld met nageleverde gegevens op 17 oktober 2018. Redactie.

Kentekens bij deze vraag

N-13408N-21119

Door bezoekers

Inderdaad een A-Ford, 1929/30

Is de heer Boers op enig moment van de Kerkstraat naar de Zuid Koninginnewal verhuisd? Op het laatste adres staan namelijk de N-54451 en de N-86682 ook geregistreerd op een J. Boers.

Hij woonde eerst op de Zuid Koninginnewal 33 verhuisde naar Kerkstraat 36, daarna naar Kerkstraat 34 waar hij gestorven is. De zaak bleef altijd op de Zuid-Koninginnewal 33.

@ Nicholas van Heeswyk: Dus de conclusie lijkt gerechtvaardigd dat ook de kentekens N-54451 of N-86682 op deze auto’s gezeten kunnen hebben. Weet u toevallig ook wanneer de heer Boers overleden is?

@ Jan van Weert. N-54451 zou misschien nog kunnen als de foto niet in 1938, maar in 1939 is gemaakt. Maar N-86682 is toch echt te laat uitgegeven (1949) om hier een rol te kunnen spelen.

@ Paul Huismans. Daar ging het mij hier niet om. Het is nu duidelijk dat de broer van de heer Van Heeswijk gelijk heeft met de gedachte dat de heer Boers 4 kentekens op zijn naam had.

@Jan van de Weert; Johannes Jacobus Boers was geboren in 1883 te Helmond, Huwde in 1908 met Elisabeth van Gestel, woonde op de hoek van de Molenstraat en de Noord-Koniginnewal, Kocht en verhuisde naar Zuid-Koniginnewal 33 in 1916, Kocht in 1920 Kerkstraat 34 en 36 en verhuisde naar Kerkstraat 36 de zaak bleef op Zuid-Koninginnewal 33. Nog voor de oorlog verhuisde hij/zij naar Kerkstraat 34. Hij stierf daar in 1958.

@Nik van Heeswijk: en gezien uw opmerking bij N-54451 stond dit kenteken op naam van een neef van de heer Boers die op hetzelfde adres woonde ten tijden dat dit kenteken werd uit gegeven. Puzzel opgelost!

Reageer