Broer en zus

Els Danen

Een foto uit het familiealbum. De foto is gemaakt in Maren-Kessel in 1935 aan de dijk bij de herberg van mijn opa Jan Vissers. Waarschijnlijk op 1 november. Op de foto staan mijn oom Martien Vissers en mijn moeder Lies Vissers. Mijn oom is in de oorlog in Maren-Kessel op 21 september 1944 gesneuveld. Er werd vanaf de overkant van de Maas geschoten en daarbij is hij om het leven gekomen. Ik weet niet zeker of de motor(fiets) van hem was. Misschien kunnen jullie dat nog achterhalen.

Kenteken bij deze foto

N-41230

Door bezoekers

Het kenteken is uitgegeven inde periode februari t/m october 1935
Bron: Afgegeven kentekens (Nummerbewijzen) van KNAC/ANWB 1935 - 1947

De motor is een Sparta met 98cc Sachsmotor. Deze was in deze uitvoering te koop van ca. 1933-1936. Vanwege de gunstige belastingtarieven waren deze lichte motorfietsjes erg populair in de jaren '30.

Het is qua bouwjaar betreft het een motor van ten laatste bouwjaar begin 1935. Sachs modificeerde namelijk aanvang 1935 de cilinder en cilinderkop. De waaiervorm van de kop werd aangepast en werd uitgevoerd met minder koelvinnen én in een ander waaierpatroon.

Er zijn foto’s van andere modellen die begin 1935 al een nieuw type cilinderkop hebben. Vandaar dat ik deze conclusie durf te trekken.

Een mooie foto, jammer van de tragische geschiedenis van uw oom.

Bedankt voor de gedetailleerde uitleg, Marco.

Reageer