N-470
E.J.P. Leurs
Sint-Oedenrode verstrekt 1906
F.J.F. Leurs
Sint-Oedenrode vervallen 1927
H.L.M.H. Gudde
A 387 Sint-Oedenrode verstrekt 1927
H. L. M. H. Gudde
Sint-Oedenrode vervallen 1939
L. H. v. d. Kamp
Kofferen A 278 Sint-Oedenrode verstrekt 1939
Aanvullende informatie
Foto 1
Huldiging van de spelers van het eerste elftal van EVV in een Pontiac na het behalen van het landskampioenschap in 1954, Eindhoven Centrum.
Bron: RHC Eindhoven, nr. 251684.
Foto 2
Alleen van de Ford links op de foto is het kenteken terug te voeren op L. van de Kamp en daarmee op de Ahrendt fabriek in Sint-Oedenrode. De auto's ernaast hebben de kentekens N-44104 t/m 44109. Volgens de gegevens die bij De auto van m'n opa bekend zijn hebben die tussen 1936 en 1939 voertuigen van het Eskadron Pantserwagens in 's-Hertogenbosch gesierd. In 1939 en 1940 vervielen de provinciale nummerbewijzen van militaire motorvoertuigen geleidelijk: voortaan voerden die alleen nog hun militaire kenteken. Daarvoor hadden militaire voertuigen twee kentekens.
Blijkbaar zijn de nummerbewijzen opnieuw gebruikt, zonder dat dit in de ANWB-lijsten van uitgegeven en ingetrokken nummerbewijzen is vermeld. Zouden het auto's van Van de Kamp of van Oda-Staalwerk zijn? De foto is gemaakt voor het pand van Oda in Eindhoven.
Bron: Bedrijfsarchief Ahrend, Sint-Oedenrode
Piet van Schijndel
Brabant Grensrit
L. van de Kamp nam in 1949 en 1951 deel aan de Brabant Grensrit. In beide gevallen met een Ford, maar het startnummer verschilde wel: 59 in 1949 en 5 in 1951.
Bron: Autosport Archief van Dries Jetten, Boxmeer
In 1950 werd op 17 en 18 maart de tweede Brabant Grensrit na de oorlog verreden, met een lengte van zo'n 800 kilometer. De belangstelling was zo groot, dat de organisatie besloot het aantal toegelaten auto's te verhogen tot 200.
In het Eindhovens Dagblad van 15 maart wordt het team L. v. d. Kamp-J. Verheugt, genoemd die met een Ford met dit kenteken inschreven voor de individuele deelnemers tweede klasse. Ook onder de clubteams worden hun inschrijving genoemd, maar zonder auto of kenteken. In de klasse 2 (boven de 1.500 cc) wonnen zij de derde prijs (bron: Bredasche Courant van 20 maart 1950)
Met dank aan JP de Jong voor de tip.
Zuid Nederlandrit
Op 5 januari 1952 werd de 2e Zuid Nederlandrit verreden. L. v.d. Kamp en J. Verheugt uit Eindhoven namen deel aan die rit in een Ford, onder startnummer 4.
Bron: Autosport Archief van Dries Jetten, Boxmeer
N-470
Eigenaar: Antoon Jozef Marie Hubert Gudden
Beroep: Tabaksfabrikant
Woonplaats: Sint-Oedenrode, Dijk A 397
Merk: Ford
Jaar: 1925
Motornummer: 9279428
Chassisnummer: 60
Aantal cilinders: 4
Bandenmaat: 730 x 130
Zitplaatsen: 2
Soort der carrosserie: Torpedo
Chauffeur die het motorvoertuig gewoonlijk bestuurt:
Naam: Henri Louis Marie Hubert Gudden
Geboren: 5 november 1900
Wonende: Sint-Oedenrode, Dijk A 385
De gegevens van Willie Damen slaan duidelijk niet op de auto op de bijgaande foto, dat is een Pontiac 1952.
@vlubico. Inderdaad, maar zoals je bekend zal zijn: dat hoeft ook niet. Je nam het nummer mee van het ene naar het volgende voertuig en kon zelfs meer auto's of motoren tegelijk met hetzelfde kenteken bezitten. Het nummer identificeert dus niet een voertuig, maar zijn bezitter. N-470 is in de loop van de periode, voor zover we nu weten, in handen van drie verschillende eigenaren geweest.
Met vriendelijke groet.
De genoemde eigenaar heette Antoon Joseph Marie Hubert Gudde
Genoemde eigenaar heette wel degelijk Gudden; het was mijn grootvader. Waarschijnlijk is bij verhuizing van de familie van Sint-Oedenrode naar Den Haag de laatste 'n' verdwenen en
leven wij voort onder de naam Gudde.
@ C. Gudde. Blijkbaar is er al eerder verwarring over geweest. Wij hebben ons niet gebaseerd op de burgerlijke stand (daar wordt de officiële spelling vastgelegd), maar op de lijsten van uitgegeven en vervallen nummerbewijzen van de ANWB. Hierna ziet u de inschrijving uit 1927 en de intrekking uit 1939. In beide gevallen is ook daar de spelling "Gudde" al gebruikt.
Blijkbaar is het kenteken later over gegaan naar de familie van de Kamp en die zette het op een Ford. Hoe zit dat eigenlijk als de kentekens opnaam stonden?
De kentekens waren inderdaad persoons- of bedrijfsgebonden. Je hield hetzelfde kenteken dus als je je motorvoertuig verving. Niettemin was het wel mogelijk om een nummerbewijs - zoals ze officieel heten - in te laten trekken of over te laten schrijven op een andere naam. Vaak is er dan wel een connectie tussen de oude en de nieuwe houder, bijvoorbeeld een familierelatie of een economische relatie (een of meer bedrijven of eigenaren daarvan).
In de regel worden de provinciale nummerbewijzen namelijk niet overgeschreven op een andere eigenaar (zie het verhaal Koop geen dure nummerplaten meer!). Maar de commissarissen van de Koningin hebben de bevoegdheid daarop uitzonderingen te maken. En dat doen ze ook, maar per provincie heel verschillend. Er is daardoor zelfs handel ontstaan in lage nummers, want die hebben meer status!
Reageer