Vroege vouwwagen

De vakanties van Pieter Leendert Douwes

door Adolphe M. Douwes op 15 april 2016

 collectie A. Douwes Nadat Vader getrouwd was met Geertrude van Duijn (door ons "Merke" genoemd) werd het voor Merke teveel met de vakanties, al die kinderen van mijn moeder. Vader liet een aanhangwagen bouwen, tevens tent. Uitklapbaar kon hij 3 of 4 personen herbergen, de rest in tenten. Vooral vriendjes of vriendinnen waren verzot aan de tochten naar de Ardennen vanuit Ginneken. Vader kookte een pot. Alles bij elkaar, weinig vlees, groenten en aardappelen of rijst, ontbijt een Belgische bus aardbeienjam en brood.

Vader placht te gaan staan, waar hij wilde, sigaren deden de rest. Met Pasen trok hij ook met ons naar Belgie. Hij had dan een klein kacheltje in de aanhangwagen-tent. Mijn oudere broer Piet was belast met het aansteken in de morgenstond. Binnen een paar minuten vulde de kleine ruimte zich met rook.

Eens wilde Henri 't Sas wel mee. Hij schreef er een hilarisch stuk over in de dagblad de Stem, dat ik jammer genoeg mis. "Wat ben je aan het doen Henri ?" Henri was bang voor de wilde zwijnen en stond vanuit de wagen zijn blaas aan het legen. Ik heb meerdere foto's van vele tochten in de Ardennen.

Het was ca 1937/1938. Zelfs op Batoe op Java zijn wij op de tjot Smeroe [een vulkaan, redactie] met de kampeerwagen geweest, toen een horde wilde karbouwen naast ons kwam aanstormen.

Zo was mijn Vader.

Kenteken bij dit verhaal

N-37923

Door bezoekers

Uit de email wisseling, die ik gehad heb met de heer Dolf Douwes, is dit de auto geweest van mijn opa van moeders kant H.L.F. Derks, toentertijd wonende aan de Bavelschelaan in de gemeente Ginneken en Bavel (thans Breda). Dezelfde straat waar Dolf Douwes ook woonde.

Reageer