Vrachtwagen voor evacué

Expediteur Meeus kan weer aan het werk

door Redactie op 19 april 2022
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag, scan 55

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

Bron: BHIC, Archief Militair Gezag, scan 60
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag, scan 60

In een brief van 16 januari 1945 van het agentschap Bergen op Zoom van de Autobevrachtingsdienst aan de Districts Militaire Commissaris in Bergen op Zoom staat dat de legerleiding vrachtwagens beschikbaar stelt aan diverse ondernemingen, personen en instanties, die daarvoor in aanmerking komen. J. Meus uit Woensdrecht had volgens deze brief voor de oorlog twee vrachtwagens, die door de Duitsers werden gevorderd. Het bedrijf vervoert vooral aardappelen, granen en brandstoffen. Op een "Lijst van personen en instanties die bij ons hebben aangevraagd" van 6 januari 1945 staat hij ook weer genoemd: "Expediteur - Bergen op Zoom evacué uit Woensdrecht." Vermoedelijk staan de kentekens op naam van A.P. Meeus.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 57 en scan 60)

Kentekens bij dit verhaal

N-18175N-32403N-37656N-44354

Door bezoekers

Reageer