Transportbedrijf Sterkens uit Made

door Wijnand van Gils op 7 augustus 2015

Ford met oplegger, 1933 (Collectie W. van Gils) Rond 1930 heeft Frans Sterkens een boerderij gekocht van de fam. Van Dongen in de Adelstraat. De boerderij stond naast de oude woning van burgemeester de Mielet van Coehoorn. Hier vestigde Frans zijn transportbedrijf, dat eerst was gevestigd aan het Boveneindje in Made.

Op de achtergrond is het huis te zien van Leen van Dongen. De vrachtwagen op de foto is een Ford met oplegger. Die werd gebruikt om melk bij de boeren op te halen voor het melkfabriek van Oomen in Den Hout. Op de vrachtwagen zit links Rinus Sterkens en rechts Chiel Sterkens, twee broers van Frans. Frans zelf zit achter het stuur. De twee kinderen zijn Cees (voor het wiel) en Toon Sterkens.

Bij de benzinepomp van Jan van den Elshout in Made, 1936 (Collectie W. van Gils) In 1936 kreeg Jan van de Elshout een benzinetank. De tank op de vrachtauto werd eerst ingegraven en daarna werd de pomp geïnstalleerd. Voor deze tank werd in 1935 een contract getekend met de Esso uit Rotterdam. Op de foto ziet u rechts het huis van Jan van den Elshout (hij was smid) op de hoek van De Adelstraat en de Markstraat in Made. Later zou dit bedrijf onder zijn zoons uitgroeien tot Garage Gebr. van den Elshout, met als dealerschap FIAT. De vrachtwagen (dezelfde als die op de vorige foto de melkwagen trekt) is van Frans Sterkens uit Made, zoals op de deur is te lezen. Hij zit zelf achter het stuur. Vlak achter de cabine staat op het houten zijbord nog te lezen onder elkaar: Verhuizingen Transport. Dit was de eerste vrachtwagen van Frans Sterkens. Volvo van de Firma Sterkens, geladen met witte bonen, Adelstraat Made (Collectie W. van Gils) Op de achtergrond het gemeente huis van Made. Op de foto:

 1. Janus van Dongen (is later voor zichzelf begonnen en had zijn terrein aan de Blockmekerstraat)
 2. Willem van der Ven met zijn fiets
 3. Pieter de Kroon
 4. Rienus Simonis (gemeenteambtenaar)
 5. Henk Diepstraten
 6. Piet Stoop (werkte bij de gemeente)
 7. Jan van den Elshout
 8. Christien van den Elshout
 9. Tonnie (?) Thijssen 
 10. Wis van Gils (tegenover het bos voorbij juffrouw Emma)
 11. Toos Kwaaitaal
 12. Jo Goor
 13. Petronnela van den Elshout-Maas
 14. Koos van den Elshout
 15. Frans Sterkens

Van de kinderen links is niets bekend.

Vrachtwagens van Frans Sterkens in Made, c. 1944 (Foto L. Wijsen, Made. Collectie W. van Gils) Deze foto is rond 1944 genomen in de Adelstraat bij het huis van Frans Sterkens. Nog juist te zien is de benzinepomp van het merk Caltex achter de voorste wagen. Allebei de wagens werden gebruikt voor veetransporten en waren beide van het merk Ford. Wat opvalt zijn de gedeeltelijk geblindeerde koplampen van de vrachtwagens. In de eerste wagen zit Kees Sterkens. Frans had ook al reclame op zijn vrachtwagens staan. Bij de eerste op de zijkant: Veetransport - F. Sterkens - Made - Tel. 57. Bij de tweede staat de naam voorop de oplegger geschilderd. Verder valt op het bordje met de letter B. Dat betekende dat men niet op smalle wegen mocht rijden echter men bezat een ontheffing om naar de boerderijen te rijden op het vee op te halen of af te leveren. Het huis rechts achter de vrachtwagen was van de familie Antonissen; hier woonde rond 1900 de burgemeester. 

Aanvulling 19 februari 2018: zie ook de vrachtwagens in de rubriek Help ons. Redactie

Ford van de Fa. Sterkens in de Adelstraat te Made, c. 1944 (Collectie W. van Gils)

Door bezoekers

Reageer