N-400

Van klokkenfabrikant naar huisarts

door Frans Kense op 3 december 2015

Kentekenplaat N-400 In Asten staat de ‘Koninklijke Eijsbouts (uit 1872),  de grootste klokkengieterij ter wereld met bijbehorende fabriek van torenuurwerken’. Honderd jaar geleden was de fabriek nog bescheiden van omvang. Het was de heer J.A. Eijsbouts (1878-1943) die het bedrijf tot grote bloei heeft gebracht.

Of zoals een krant het bij zijn overlijden omschreef: “Sinds 1915 stond de heer Eijsbouts aan het hoofd van de onderneming die onder zijn stuwende leiding van een klein fabriekje, waar enkele mensen werkten, is uitgegroeid tot een firma met wereldnaam, vooral door haar torenuurwerken en mechanische werken voor carillons.” De heer Eijsbouts, met zijn brede technische belangstelling, was er dus vroeg bij toen hij al in 1908 met het kenteken N-400 rondreed.

Vanaf 1936

Nummerbewijs van Charles Legein Ch.R.A.Ph. (Charles) Legein (geboren in 1907) was afkomstig uit Teteringen en volgde in Roosendaal het gymnasium om vervolgens medicijnen te gaan studeren. Op 27-jarige leeftijd in Leiden afgestudeerd, begon hij zijn loopbaan in de chirurgie in Helmond en de gynaecologie in Heerlen. Helmond ligt maar twaalf kilometer van Asten verwijderd. In zijn Helmondse tijd zal hij in contact gekomen zijn met de familie Eijsbouts uit Asten en zeker met de jongedochter ‘Zus Eijsbouts’ (geboren in 1911), met wie hij trouwde.

Voor een arts was een automobiel onmisbaar en in januari 1936 had hij blijkbaar al dusdanig veel goodwill bij de familie Eijsbouts dat hij het  ‘lage’ en daardoor begerenswaardige nummer N-400 van J.A. Eijsbouts overgedragen kreeg. In 1938 verhuist het echtpaar Legein naar Bergen op Zoom waar Charles zijn huisartsenpraktijk begint.

Ook hij kreeg de nodige maatschappelijke waardering. Een publicatie uit 1985 bij zijn jubileum van 50 jaar huisarts meldt: “Legein is immers een consciëntieus huisarts met een aandachtig oor ... , die de ongemakken van een permanente bereikbaarheid niet schuwde daarbij, bij nacht en ontij trouw bijgestaan door zijn echtgenote.”

Met dank aan B.E. uit G. met zijn nummerbordencollectie.

Kentekens bij dit verhaal

N-400N-43284

Door bezoekers

Reageer