Met twee kentekens in de Rally van Monte Carlo?

N-333 en N-4705 van Jac van der Meulen

door Irma Ramselaar-van der Meulen op 13 december 2018
Het team met de N-4705
Het team met de N-4705
De Ford V8 onderweg
De Ford V8 onderweg

In 1934 nam mijn vader Jac van der Meulen deel aan de Rally van Monte Carlo, met Athene als startpunt. Tijdens mijn zoektocht is opgevallen dat hij in die rally met twee kentekens moet hebben gereden. Uit de verhalen weet ik dat er wel eens een andere auto werd opgehaald of een motorblok werd gewisseld, maar waarom er werd vertrokken met N-333 en geëindigd met N-4705 is mij onduidelijk gebleven. Op beide auto's prijkt startnummer 11!

Wel ben ik achter de door mijn vader behaalde 2e prijs bij de Coupe de Monte Carlo (een toets van rijkwaliteiten) gekomen, de prijs was een zilveren schaaltje met inscriptie.

Bron: Het Vaderland van 14 jan. 1934
Bron: Het Vaderland van 14 jan. 1934

Ford was met 26 deelnemers, waarvan 10 uit Nederland, erg succesvol in deze rally. Na de terugkeer van de Nederlandse equipes volgde een triomftocht langs Ford-dealers in het Limburg en Brabant en vervolgens via Rotterdam naar Den Haag. De krant Het Vaderland berichtte er in zijn ochtendeditie van 2 februari 1934 uitvoerig over.

Ook twee jaar later volgde na de rally zo'n groots onthaal. Maar toen reed mijn vader niet mee.

Bron advertentie: Het Vaderland van 14 jan. 1934

Kentekens bij dit verhaal

N-333N-4705

Door bezoekers

Bij nauwkeurige vergelijking van de foto's van de nummers N-333 en N-4705 vallen me enkele verschillen op tussen de twee Fords:
- De N-333 heeft een witte rand om de radiateur, slechts 1 ruitenwisser, een zoeklicht op het dak en één verstraler.
- De N-4705 mist de witte rand, heeft 2 ruitenwissers, geen zoeklicht, twee verstralers en bovendien een windvanger op de motorkap. Verder is de voorbumper er af, maar dat kan natuurlijk onderweg gebeurd zijn.
Ik denk dat het hier om 2 verschillende auto's gaat. Het zou natuurlijk kunnen dat een van de foto's gefotografeerd is bij een oefenrit voor de rally.
In de jaren '60 was er een vermoeden van gesjoemel met Mini Coopers die tijdens de rally MC verwisseld zouden zijn, maar daar zullen we hier maar niet aan denken:)

@ Ad van Zelst. Een oefenrit zou natuurlijk een plausibele verklaring kunnen zijn, maar zou daarvoor het deelnemersnummer al op de auto zijn bevestigd?

Nou Paul, als ze die plaquette van te voren toesturen zou ik er als Ford-dealer zo trots als een aap mee rond gaan rijden. Dan is er ook nog de mogelijkheid dat ze op weg naar de startplaats zijn en daar van auto gewisseld hebben. De keuring vond vlak voor de start plaats. Dan werden de auto's in een parc fermé geplaatst en mocht er niets meer aan gebeuren.

Wie weet is het dat wel geweest, Ad. Ik ben benieuwd of het nog ooit opgehelderd wordt.

Reageer