Houthandel Raaijmakers in Helmond

door Frans Kense op 16 januari 2017

 collectie J. Raaijmakers Rond 1900 bestond er in Helmond een bloeiende houtzagerij, aannemerij, kuiperij en houthandel Raaijmakers aan de Mierloseweg. Janus Raaijmakers (1882-1943) heeft de leiding van het bedrijf overgenomen en het samen met zijn drie broers Toon, Willen en Piet voorgezet. Een houthandel, destijds de grootste van Zuid-Nederland, heeft tot in de deze eeuw, dus ruim honderd jaar heeft bestaan.

Het oudste kenteken N-386 is al van 1906.  Dit nummer is tientallen jaren lang gebruikt op een motorfiets om de klanten te bezoeken. In 1923 kwamen er twee auto’s:

  • Met het kenteken N-10867, op naam van J. Raaijmakers en
  • N-11555 op naam van de firma Joh. Raaijmakers

Mierloscheweg, 1934 (collectie J. Raaijmakers) Volgens de vermelding op de achterzijde is bijgaande afbeelding  in 1934 genomen op de Mierloscheweg, op de grens tussen Mierlo-Hout en Helmond. Aan de overkant was het terrein van de houthandel. Van de huizen op de foto is Villa 't Hout, rechts, door Janus gebouwd rond 1930, terwijl links het huis staat dat in 1898 door zijn ouders gebouwd werd. De vrachtauto is van de Franse autofabrikant Chenard en Walcker (1898-1946). Maar welk kenteken deze Raaijmakers-vrachtauto had is (nog) niet dudelijk.

Collectie J. Raaijmakers Van de N-27401 is in 1936 de wegenbelasting betaald, voor een Ford uit 1930. Deze is dus al zes jaar in gebruik.

 familiefilm (collectie J. Raaijmakers) Direct bij het begin van W.O.-II ontstond er een tekort aan benzine. Toen, in 1940 werden houtvergassers populair, waarmee een auto op houtgas kon rijden. Maar toen hout ook schaars begon te worden vanaf 1941, kwamen er de turf- en anthracietvergassers. Bij Houthandel Raaijmakers op de Mierlosche weg werden er twee vrachtauto’s aangepast om op houtgas te kunnen rijden, de N-23907 uit 1929 en N-26461 uit 1930. Tijdens de oorlog werd er daarmee door Raaijmakers ook voor enkele andere bedrijven gereden, waaronder de EDAH. Ondanks meerdere invallen, is het de bezetters toen niet gelukt om die auto’s in beslag te nemen. Na de bevrijding werden de wagens ingezet voor de voedselvoorziening vanuit de haven van Antwerpen.

 familiefilm (collectie J. Raaijmakers)Uitzonderlijk is het dat ondanks het gebrek aan vrachtauto’s het bedrijf in 1945 toch vijf auto’s toegewezen kreeg, de nummers N-67329 t/m N-67333.

Bijgaande afbeeldingen van de houtgenerator zijn afkomstig van een familiefilmpje.

Met dank aan Jules Raaijmakers

Door bezoekers

Beste Jules,
Ik ben de vrouw van christ raaijmakers zoon van Emanuel Raaijmakers en Christa de Mol.
Ben je misschien ook in het bezit van een afbeelding van het familie wapen van de familie Raaijmakers ik heb begrepen uit de verhalen dat deze te zien was in het oude gemeente huis van Rosmalen hoor gaarne van je groet Trees Raaijmakers

Jules, er zijn nog documenten in de vorm van rekeningen etc.
van deze firma.

Reageer