Het wagenpark van AVEHA

De tweede vrachtwagen in Waalwijk

door Marius van Loon † op 10 november 2014

André van Hilst (1873-1940) was een zoon van Gosuinus van Hilst en Berendina Janszen. Hij huwde op 12 juli 1904 met Johanna Maria van Ree en kreeg drie zonen. Op 1 december 1908 nam hij het Waalwijkse filiaal van de Noordbrabantsche Winkelvereeniging (een Bossche onderneming) over en bouwde dit uit tot een winkelketen met uiteindelijk meer dan 50 winkels in heel Nederland.

De eerste vrachtwagen van Van Hilst, bestuurd door G. van EngelenDe Eerste Wereldoorlog was een periode van stilstand, maar in 1918 investeerde André van Hilst direct in nieuwe transportmiddelen. In Antwerpen kocht hij een personenauto en een vrachtwagen, de tweede die toen in Waalwijk rondreed. Op de foto wordt de vrachtwagen bestuurd door G. van Engelen, naast hem zit de nog jonge W.J.A. van Hilst.

Het wagenpark van Aveha, begin 1940Het jaar 1937 staat in de geschiedenis van het bedrijf te boek als een recordjaar. Zes nieuwe winkels werden er dat jaar geopend, waarbij tevens de sprong over de rivieren werd gewaagd namelijk naar Rotterdam en Dordrecht. Door de groei van het aantal winkels moest ook het wagenpark worden uitgebreid. Op deze foto, genomen voor het centrale magazijn in Waalwijk, staat het wagenpark uit begin 1940 al in slagorde. Niet lang daarna, op 9 maart, zou André van Hilst overlijden.

De Studebaker truck met Daf-oplegger, 1946In de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het gehele autopark van het bedrijf in beslag en werden de winkels per district bevoorraad via het toen in werking tredend 'dislocatiesysteem'. Na de oorlog moest het wagenpark weer helemaal opgebouwd worden. In november 1946 werd deze Studebakertruck met Daf-oplegger in gebruik genomen. De truck was afkomstig van het Amerikaanse leger.  Het Tilburgse carosseriebedrijf Fa. wed. G. Smulders, toen nog gevestigd aan de Hasseltstraat 95-97, was na de oorlog gespecialiseerd in het maken en repareren van vrachtwagenombouwen.

Bedford truck met Daf-oplegger, 1957Eigenlijk buiten het bestek van deze site, maar te mooi om niet te laten zien: in mei 1957 wordt deze Bedford met een Daf-oplegger aangeschaft. Rond de jaarwisseling van 1962/1963 viel er in heel Nederland enorm veel sneeuw. Op de laatste dag van 1962 maakte deze vrachtwagencombinatie een schuiver bij Zwijndrecht.  Chauffeur A. van Ham kon zijn combinatie door gladheid niet op de weg houden en belandde in een berg sneeuw.

In de sneeuw, 31 december 1962Zie ook: de Waalwijkwiki, het Geheugen van Tilburg en verhalen over André van Hilst op onze eigen BHIC-website.

Dit verhaal van Marius van Loon is eerder gepubliceerd op bhic.nl.

 

Door bezoekers

Reageer