Gevorderd of niet?

Auto van de firma Ovito uit Vlijmen

door Redactie op 14 juni 2022
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

Op een lijst van de stand van zaken met betrekking tot de vordering van motorvoertuigen, op 18 april 1945 opgesteld door Luitenant Groot-Bruinderink van de afdeling Transport van het M.G. voor Reserve Kapitein Kouwenhoven, belast met de organisatie van het militaire transport, wordt de Handel Mij. "Ovito" uit Vlijmen genoemd. De vordering is 'in behandeling', staat erbij.

Het bedrijf had in 1945 twee kentekens.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 471, scan 431

Kentekens bij dit verhaal

N-19972N-51456

Door bezoekers

Reageer