Een wagen is gevorderd, de andere is totaal versleten

Een vrachtwagen voor de Wouwse Zuivelfabriek

door Redactie op 19 april 2022
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

In het archief van de Districts Militaire Commissaris (DMC) van Bergen op Zoom zit een brief van de DMC van 16 januari 1945 aan de Autobevrachtingsdienst Agentschap Bergen op Zoom, waaruit blijkt dat een vrachtwagen van de Coöperatieve Melkfabriek in Wouw, filiaal Bergen op Zoom door de Duitsers werd gevorderd. De andere vrachtwagen was totaal versleten. Daarom krijgt het bedrijf een vrachtwagen toegewezen. Dat het om een levensmiddelenbedrijf gaat al daarbij zeker hebben geholpen. Van de Coöp. Stoomzuivelfabriek zijn in 1945 twee kentekens bekend, waarbij het niet uitdrukkelijk om een filiaal in Bergen op Zoom gaat.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 57)

Kentekens bij dit verhaal

N-11321N-16529

Door bezoekers

Reageer