Een Sizaire-Naudin in Asten

door Pieter van Hoek op 21 december 2016

Sizaire-Naudin, circa 1910 De auto op deze foto’s is een Franse Sizaire-Naudin van circa 1910. Dat was in die tijd een opvallende verschijning met zijn dwarse voorveer en bekend om zijn successen in autoraces. De importeur voor ons land was tot 1919 (toen de glans van het merk al verdwenen was) de firma Van Dam van Polanen & Cie. in Arnhem.

Sizaire-Naudin, circa 1910 Er hebben er diverse in Nederland rondgereden. Zo was de tweede auto in Sommelsdijk een Sizaire-Naudin en ook de destijds bekende liedjesschrijver en zanger Clinge Doorenbos reed rond 1910 in een S-N. Het Gas- & Electriciteitsbedrijf Zeist gebruikt zelfs een Sizaire als bedrijfsauto.

De Sizaire-Naudin op de foto's was eigendom van de heer Ruud van der Weij, oprichter en directeur van de Astense ijzergieterij. De foto's zijn gemaakt voor zijn huis; let vooral ook op de positie en gelaatsuitdrukking van de chauffeur. Van der Weij was in Asten de eerste eigenaar van een auto en van een motorfiets. Hij stond tevens bekend als eigenaar van een brandspuitenfabriek. Het kenteken N-375 voerde hij later op een motor van het merk Henderson.

Eerder gepubliceerd in het Conam-Bulletin 23 (2013), nr. 3.

Kenteken bij dit verhaal

N-375

Door bezoekers

Reageer