Een ongeluk met veel bekijks

door Bert Rompa op 10 augustus 2015

 André Smits, Collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout)  Een ongeluk tussen een motor en een vrachtwagen, midden op de Markt in Oosterhout. Natuurlijk trok dat veel bekijks. Het moet gebeurd zijn in de oorlogsjaren, maar we weten niet precies wanneer. De vrachtwagen lijkt een Ford te zijn, met kisten van een bedrijf uit Breda op de aanhanger. Van de motor is geen merk te zien, maar het lijkt er een met een cylinder. Het kenteken van de motor lijkt D-12745 te zijn. Een Drents nummer, dat in 1939 werd uitgegeven aan Herman Rosing. Verdere gegevens van de voertuigen en eigenaren zijn niet bekend bij ons, maar mogelijk kan er iemand ons wat verder helpen.

André Smits, die in de Tweede Wereldoorlog vele momenten in het geheim heeft vastgelegd, is de fotograaf. De negatieven zijn te vinden in de collectie van de Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout. André Smits, Collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout  André Smits, Collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout)  André Smits, Collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout  André Smits, Collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout

 

Kenteken bij dit verhaal

N-48719

Door bezoekers

Waarom moet dit ongeluk gebeurd zijn tijdens de oorlogsjaren? Ik zie nergens een Duits uniform, alleen een Nederlandse politieagent, rechts op foto 5. Bovendien is het op zijn minst aannemelijk dat een vrachtwagen als deze in de oorlogsjaren was uitgerust met een gasgenerator, als alternatief voor de destijds zeer schaarse benzine.
Het lijkt er dus meer op dat dit ongeval kort voor de oorlog heeft plaatsgevonden. De vrachtauto is een Chevrolet van eind jaren '20.

de vrachtauto is een Ford AA bj 1928 of 1929 dus geen Chevrolet

Onderschrijf het feit dat deze foto's niet in de oorlogsjaren zijn gemaakt, echter ook niet voor de oorlog. Want op foto 2 is de bovenkant van een Engelse Bedford legertruck zichtbaar. Wat dus inhoud dat het net na de oorlog moet zijn genomen. En het is inderdaad een Ford AA truck.

Reageer