De Silver Ghost van AaBe 2

Een bijzondere auto

door redactie op 18 september 2015

Nationaliteitsbewijs van de Rolls Royce (Collectie H. Compter) In de collectie van Hans Compter in Nieuw-Zeeland bevindt zich een zeer interessante en originele Rolls Royce. Hij kocht de auto in 1977 van de tweede eigenaar, G.G. Spier uit Tilburg. Compter is daarmee de derde eigenaar van dit imposante monster.
"Koetsbouwersfoto" van de Rolls Royce (Collectie H. Compter) Het is een model 1919/20 40/50 pk met een zeer grote transformabele Nederlandse limousine carrosserie, gebouwd door Van Rijswijk in Den Haag. Het is een speciaal op bestelling gebouwd 6 meter lang chassis en in limousine -uitvoering weegt de wagen bijna vier ton. Het is de erkend grootste auto in dit land. De gehele bovenkant kan er af en de unieke auto kan dan in een open tourer getransformeerd worden. Het nationaliteitsbewijs dateert van 28 september 1925.

De “koetsbouwersfoto” is genomen op de dag van levering aan de eerste Nederlandse eigenaar F. Adolph van den Bergh Jr., oorspronkelijk uit Krabbendam, daarna directeur van de AaBee wollendekenfabrieken te Tilburg. Een tweede foto uit 1985 toont kogelgaten in de carrosserie. Die waren ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij een nachtelijk luchtgevecht tussen een Spitfire en een Messerschmitt werd de auto, die verborgen was in een oude schuur in de buurt van Moergestel, ongeveer 15 keer geraakt.

Kogelgaten in de carrosserie, 1985 (Collectie H. Compter)De Rolls Royce is in 1983 met de heer Compter mee verhuisd naar Nieuw-Zeeland, waar hij nu deel uitmaakt van de museumcollectie van zeldzame auto's van de familie.

De Rolls Royce in Nieuw-Zeeland (Collectie H. Compter) De gegevens van dit verhaal komen, met toestemming van de auteur, uit het artikel van  Hans Compter, De “Story” van de vijf Rollsen, in het tijdschrift van de Historische Automobielen Vereniging.

Lees ook: De Silver Ghost van AaBe. Een vorstelijk voertuig

 

Kenteken bij dit verhaal

N-906

Door bezoekers

Reageer