De ondergang van opa’s Buick

door Gerard H.A.A. de Bie op 8 juli 2015

Deze foto is waarschijnlijk van 1939. M'n opa reed met deze grote luxe Buick taxi (voor bruiloft of doop etc.) in en rond Boekel. In verband met de schaarste aan brandstof tijdens de oorlog werd de Buick van zijn motor ontdaan en er werd een plateau met ’n bok op gemaakt, inclusief burries (inspan). Met 'n paard ervoor werd er gedurende de hele oorlog taxi mee gereden, zoals op zondag oude mensen naar de kerk brengen of als er een kind gedoopt moest worden. Voor ’n kind naar de doop brengen kreeg m’n opa dan 1 gulden.

Op het eind van de oorlog werd de aftakeling helemaal compleet. M'n oom Ad wist te vertellen dat 't dak van de wagen eraf werd gehaald om te worden gebruikt voor 'n schuilkelder langsachter 't huis van 'n zekere familie Donkers vooraan in de Julianastraat  te Boekel.

Na de oorlog werd de auto niet meer hersteld. Op deze foto van de auto nog in volle glorie zie je v.l.n.r. Ad van de Ven, Toon van de Ven, achter het stuur Martien van de Ven, Piet van de Ven en vader Janus van de Ven.

Lees ook het verhaal “Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog”.

Door bezoekers

Reageer