De kleinste auto komt uit Boxmeer

door Marilou Nillesen op 13 juli 2017
De kleinste auto (Polygoon)
De kleinste auto (Polygoon)

Zelf een echte auto hebben, welk kind droomt daar nu niet van? Garagehouder Leo Renkens maakt in de jaren dertig van de vorige eeuw een prachtexemplaar. Die is zo bijzonder dat er een Polygoonfilmpje van werd gemaakt. Via het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid kun je zien hoe mooi deze wagen eruit zag.

De eerste trapauto’s komen aan in het begin van de twintigste eeuw op de markt en zijn aanvankelijk bestemd voor volwassenen. Vanaf de jaren twintig en dertig stappen steeds meer kinderen achter het stuur. Dat zijn doorgaans jongens uit gegoede milieu’s want de karretjes zijn behoorlijk prijzig. Of je moet een handig en technisch iemand in de familie hebben, zoals Leo Renkens uit Boxmeer. Zelf heeft Leo een smederij en motorhandel Renkens en dat is aan de auto die hij maakt, terug te zien. Het is niet eens een trapauto, er zit zelfs een 1 PK motor in.

 Panorama Vaderland, 1939
Bron: Panorama Vaderland, 1939

Bijna nét een echte auto
Het is bijna nét een echte auto, alleen het formaat wijkt af. Wie er in het filmpje in de auto stappen, hoe lang Leo aan het voertuig heeft gewerkt: we weten het allemaal niet. Leo is in 2000 overleden, weten we van familielid Ronald Renkens – die óók in de autobranche zit – maar dan in Overloon. Zijn vader was een neef van Leo.

Garage Leo Renkens
Garage Leo Renkens

De beelden van het autootje dateren uit 1938; de wagen zelf werd waarschijnlijk een paar jaar eerder gemaakt. Te zien is hoe personeel van de garage het voertuig naar binnendraagt en het geavanceerde mechanisme toont. Daarna stappen enkele kinderen in de auto - de jongen houdt galant het portier open - en rijden weg. Een verbaasde voetganger stapt opzij voor de verraderlijk echt lijkende auto. De jongen achter het stuur moet zich de koning te rijk hebben gevoeld.

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Kenteken bij dit verhaal

N-21086

Door bezoekers

Van 1974 tot 1981 heb ik bij Garagebedrijf leo Renkens gewerkt . het autootje is door de vader van Leo Renkens gemaakt De leo R enkens die in 2000 is overleden is de zoon van de maker van het autootje.

@ Wiel Vloet. Hartelijk dank voor deze correctie. weet u ook wanneer Leo Renkens (de bouwer van de auto) is overleden?

Met vriendelijke groet

Hallo,
Ik wil graag in contact komen met de familie van Leo Renkens. Wie kan mij daarbij helpen?
Groet, Erik

@ Erik. Misschien kun je het proberen via de Ronald Renkens die in het stuk wordt genoemd. Vermoedelijk is dit zijn bedrijf: https://www.renkensonderdelen.nl/nl/

Reageer