De auto's van grossierderij Boers uit Helmond

door Nik van Heeswyk op 9 oktober 2018

Door het verhaal A-Ford uit Helmond is er onduidelijkheid ontstaan over het aantal auto's van J.J. Boers. Er zijn twee kentekens bekend op naam van J.J. Boers, maar volgens mijn oudere broer had hij zeker drie en misschien wel vier auto's. De volgende info is voornamelijk uit mijn geheugen en verkregen van anderen, dus of het voor 100% klopt is onzeker!

Johannes Jacobus Boers trouwde in 1908 met Elisabeth van Gestel. Zij woonden in Helmond op de hoek van de Molenstraat en Noord Koninginnewal. In juli 1916 kochten zij het pand Zuid Koninginnewal 33, dat eigenlijk uit twee huizen bestond. Het echtpaar ging er wonen en begon een grossierderij en een snoepfabriekje genaamd 'BODA'. Dit snoepfabriekje was geen erg lang leven beschoren en er is maar weinig van bekend. Drie jaar later begon Johannes achter in de tuin met de bouw van een magazijn voor de grossierderij. In januari 1920 kocht hij twee winkelpanden in de Kerkstraat, nummers 34 en 36. Zij trokken zelf in het huis aan de Kerkstraat 36, waar ze een snoepwinkel begonnen. Huisnummer 34 was verhuurd aan groentewinkel 'Klaassen'.

Johannes' broer August Adrianus Boers werkte lange tijd voor de grossierderij. Hij verhuisde met zijn gezin naar Zuid Koninginnewal 33. Ze bewoonden de eerste verdieping, de begane grond was voor het bedrijf. Kort voor de oorlog verhuisde August Boers naar het Beugelsplein en stierf daar na langdurige ziekte in 1947. Hij heeft na de oorlog geen auto gereden. Augusts zoon Johannes Jacobus Maria bleef wonen aan de Zuid Koninginnewal 33.

N-10026 Ford (bron: RHCe)
Ford (bron: RHCe)
N-10026 Ford (bron: RHCe)
Detail (negatief) van foto 1

De eerste auto die Johannes kocht, voor zo ver wij weten, was een T-Ford van het bouwjaar 1913. Wanneer die gekocht en verkocht is? Dat weten we niet, maar de aankoop zou in 1924 geweest kunnen zijn, toen hij zijn eerste kenteken kreeg: N-13408. August heeft tegelijkertijd een nummerbewijs aangevraagd en kreeg het volgende nummer, N-13409. Op de foto is de voorkant duidelijk te zien. [NB Intussen is het het RHCe een beter exemplaar van de foto ontvangen en het kenteken blijkt N-10026 te zijn, niet van Johannes of August Boers, maar van hun jongere broer Egidius Godefridus. Red.] In mei 1925 wordt staat er voor het eerst een auto ter waarde van 1300 gulden op de balans. Op 1 januari 1926 wordt een oude Ford vermeld, die danechter nog maar 400 gulden waard zou zijn. Een jaar later is er weer een nieuwe Ford, waarde 1500 gulden.

Bij het uitbreken van de oorlog had Johannes minstens twee auto's, een Ford en een Chevrolet bestelwagen (nieuw aangeschaft in 1939); beide hebben de oorlog ondergedoken overleefd. Op de balans van het bedrijf van 1 mei 1941 staan een Ford bestelwagen f.50,=, een Chevrolet f. 500,=, een motor f.25,= een paard en wagen f. 625,=,  totaal f. 1200,=. Een jaar later zijn daar rijwielen en een bakfiets bijgekomen. Een teken van de tijd... De motor was een Ariel. Na de oorlog overleefde die een botsing met een militair voertuig niet. Zoon Johannes (J.A.H. Boers) gelukkig wel.

Bron: collectie N. van Heeswyk
Bron: collectie N. van Heeswyk

Nu nog even terug naar de A-Ford. Direct na de oorlog had mijn oom Jan (Johannes Antonius) van Bokhoven ook een A-Ford, die moest vaak voor zaken naar Amsterdam en wij mochten dan meerijden. Bij Zaltbommel moesten we dan over schipbruggen rijden, omdat de echte bruggen nog herbouwd moesten worden na de oorlog. Op zijn naam was in 1931 kenteken N-30134 uitgegeven. Jan van Bokhoven heeft die auto gehad, dacht ik, totdat hij bij garage Jan van der Meulen aan de Kerkstraat een nieuwe 'Ford-Customline' kocht in 1952 of 1953. In die garage werden ook de auto's van J.J. Boers onderhouden.

J.J. Boers wist na de oorlog een Hupmobile te bemachtigen, die van het Britse of Amerikaanse leger was geweest. Die heeft hij vermoedelijk gehad tot 1950 of 1951. Er is geen foto of kenteken van bekend. Die wagen is verkocht aan ene heer Hendricx, die ooit voor J.J. Boers gewerkt had en die later de Opeldealer werd in Helmond.

Bron: collectie N. van Heeswyk
Bron: collectie N. van Heeswyk

Uit een factuur weten we, dat het bedrijf in 1948 een Diamond T "Boston" kocht. Helaas is niet bekend welk kenteken er bij het voertuig hoorde.

Het lijkt er al met al op, dat de niet alle kentekens van J.J. Boers en de grossierderij op zijn naam stonden. Mogelijk hebben ook de auto's van broer August en neefje Johannes Jacobus Maria voor het bedrijf gereden.

Bron foto's: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, 12364 Collectie Boers- van Gestel, Helmond, 1753-1992, inv. nr. 41

Dit verhaal is aangevuld met nageleverde gegevens op 17 en 18 oktober 2018. Redactie.

 

Door bezoekers

Reageer