Centrale organisatie voor beroepsgoederenvervoer langs den weg

Een oude DKW

door Redactie op 25 april 2022
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

In het archief van de Districts Militaire Commissaris (DMC) van Bergen op Zoom zit een lijst, waarvan de betekenis nog niet helemaal duidelijk is. Daarop staat een DKW uit 1932 van of voor de Centrale organisatie voor beroepsgoederenvervoer langs den weg (C.O.B.) te Bergen op Zoom. Deze organisatie nam eind 1944 de taken over van de Vakgroep Goederenvervoer langs den weg met betrekking tot het vervoer met vrachtwagens en paardentractie. Het hoofdkantoor was gevestigd aan de Orthenstraat 45 in Den Bosch. In maart 1945 kreeg de organisatie de beschikking over 12 kentekens.

Bron: Oost-Brabant, 9 jan. 1945
Bron: Oost-Brabant, 9 jan. 1945

Bronnen

Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 81)
Oost-Brabant van 9 januari 1945

 

Door bezoekers

Reageer