'Boefke'

door Frans Kense op 14 juli 2016

Fotocollectie Gaston Remery (Brabant-Collectie) De zwerver Marinus Borghs, met de bijnaam ‘Boefke’, woonde jarenlang op een woonwagenkampje aan de Postelseweg, op de grens met Bergeijk. In de zestiger en zeventiger jaren reed hij bij droog weer rond in de omliggende dorpen op zijn zware transportfiets om alles te verzamelen wat hij zou kunnen gebruiken, bij voorkeur eten. Zoals te zien op de foto uit 1963 bij zijn autobus was hij meer vertrouwd met de omgang met honden en katten dan met mensen.

Toch is Boefke (1890 ca -1971) ooit in Den Bosch getrouwd geweest en heeft hij meerdere kinderen gehad. Zijn toenmalige vrouw Antonetta H. Vorstenbosch, met roepnaam Net, trouwde in 1907, 1914 en 1922. De tweede keer in 1914 met Marinus, waarvan zij in 1921 weer officieel is gescheiden.  De enige zoon waarover het nodige bekend is, is de befaamde Bosschenaar "Janus Kiep” (1914-1981).

Omdat er geen busdienst Amsterdam-Den Bosch heeft bestaan, kunnen wij ervan uitgaan dat Marinus zelf die aanduiding op de bus heeft gezet. Ook de aanduiding ‘7150’ geeft geen verwijzing naar een kenteken of een BBA-busnummer. Mede gezien het N-nummerbord, nog deels zichtbaar achter de grille, kunnen we er wel van uitgaan dat dit ooit een Brabantse bus is geweest.

Bron: fotocollectie: Gaston Remery/Brabant-Collectie, Tilburg University

Zie ook: “Op zoek naar vruuger” Heemkundekring Bergeijk, 2012, pag. 48 e.v.

Door bezoekers

Reageer