Betrapt

Oldsmobile van Staassen rijdt zonder rijvergunning

door Redactie op 25 mei 2022
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen. Om auto te rijden had je een rijvergunning nodig.

In het archief van de Districts Militaire Commissaris (DMC) van 's-Hertogenbosch zit deze brief van 22 februari 1945 van G. Groot -Bruinderinck, hoofd van Sectie VII, afdeling Transport in het district 's-Hertogenbosch aan zijn collega in Oss, res. 1e luitenant Van Loosbroek. Hij meldt, dat de auto van P.A.G. Staassen is betrapt op het rijden in zijn Oldsmobile zonder dat hij daarvoor een rijvergunning had. Wel reed hij volgens zijn zeggen in opdracht van de burgemeester van Oss.

Piet Staassen had in februari 1945 voor zover ons bekend twee kentekens.

Bron: Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 471, scan 142

Kentekens bij dit verhaal

N-59840N-60951

Door bezoekers

Reageer