Aangifte gedaan

E.H.M. de Greeff uit Waalwijk heeft een motorvoertuig

door Redactie op 6 juli 2022

Aanvullende informatie

Bron: BHIC, Archief Militair Gezag, scan 430
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag, scan 430

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

Op 11 mei 1945 stuurt het gemeentebestuur van Waalwijk een brief aan de sectie Transport van de Militaire Commissaris in Den Bosch, met daarin een overzicht van aangiften van ingeleverde motorrijtuigen. De bijbehorende formulieren zitten niet in het dossier, maar De Greeff staat wel vernoemd in de brief. Op zijn naam zijn twee kentekens bekend.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 471, scan 430

Kentekens bij dit verhaal

N-2694N-25823

Door bezoekers

Reageer