N-92

Uitgegeven in 1906

A.H.G. de Jong Verhagen

Heusden verstrekt 1906

E. Stibbe

Gestelscheweg A 9 Vught verstrekt 1947

Aanvullende informatie

A.H.G. de Jong Verhagen, collectie NMM
A.H.G. de Jong Verhagen, collectie NMM

Adriaan Hendrik Goverdinus de Jong Verhagen (Heusden 1885) was zoon van Seger Verhagen,  griffier van het plaatselijke kantongerecht. Bij K.B. d.d. 17-4-1896 nr.21 werd hem vergund dat zijn wettige nakomelingen zich noemen en schrijven "De Jong Verhagen". Na een studie op de Rijkslandbouwschool te Wageningen richt Adriaan in 1910 de Heusdensche Conservenfabriek op, later beter bekend onder de naam Jonker Fris. In 1918 verkoopt hij de fabriek en vermoedelijk vertrekt hij dan naar het buitenland waar hij in 1935 in Nice zou overlijden.

Een dinertje bij de familie De Jong Verhagen
Een dinertje bij de familie De Jong Verhagen

Kennelijk was Adriaan ook autoliefhebber, want als 1e luitenant is hij sinds de oprichting in 1913 (aan de vooravond van de 1e wereldoorlog) lid van het Vrijwillig Militair Automobielkorps. Van dit korps konden alleen mannen lid worden die aangesloten waren bij de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) én bereid waren om hun eigen auto of motor ter beschikking stellen. Mocht er oorlog uitbreken, dan werden deze voertuigen ingezet voor transport van het personeel. Voor deze functie wordt hem in 1919 op eigen verzoek (eervol) ontslag verleend.
Foto A.H.G. de Jong Verhagen in uniform: collectie Nationaal Militair Museum, nr. 00156894

Foto van een dinertje bij de familie De Jong Verhagen: Collectie RKD, nr. IB1022115

Door bezoekers

Dat was - of was de vader van - Eddie Stibbe, aan de Helvoirseweg, in of naast villa Solskin - mee pesant bij de Drie Kolommen. Schuin tegen over Regina Coeli, dus op weg naar de IJzeren Man.
En daarmee hebben we 't over die haakse bocht met de Rijks Helvoirtse straatweg... die bocht waarin mijn moeder, naar ze me 's vertelde, m'n ietwat oudere broer Jan, als een kleuter op de achterbank gezeten... uit haar twee-takt DKW - pats boem verloor ,... sleeessuss tja, 't portier wrak...vloog open. Onze Jan belandde in een zomers verend bedje...ons moeder(instinct) eiste andermaal en kreeg haar eerste nieuwe voiture (van het model waarin ze eindigde; alles via bij garage Ottevangers)...een Deux Cheveaux
(over laatste schreef ik eveneens een verhaal.. spelend tussen Vught en de jaarlijke late 60-ies Grote Vakantiereis naar Walcheren/Zeeland - via Tilburg - Breda...(volle dag ontdekkingsreis)

Een week geleden heb ik in Chambéry (Savoie) de laatste telg van de familie De Jong Verhagen ontmoet. Ze is de kleindochter van Adriaan de Jong Verhagen en is geboren en getogen in Frankrijk.

Cornelia Hendrika Andrea de Jong Verhagen was getrouwd met Wubbo Cornelis Wildervanck. De familie Wildervanck was eigenaar van een zathe (grote boerderij in Drachten). Wie heeft in dit verband meer info.

@ Douwe de Graaf. Dat is wel een dun lijntje waarschijnlijk: deze website heeft betrekking op (eigenaren van) Noord-Brabantse motorvoertuigen. Wellicht is een genealogisch forum (dat van het BHIC vind je hier) een meer logische plek om deze vraag te stellen.

Succes!

Reageer