N-368

Uitgegeven in 1906

W.J. Groothuis

Sprang verstrekt 1906

O.J Groothuis

Sprang

Aanvullende informatie

Foto 1

Over de locatie

Op de voormalige Tramweg, van ’s Gravenmoer naar Dongen, woonde de fietsenmaker annex autofabrikant Entrop. Hier, rond 1920, staat hij gebogen bij een auto van de firma Groothuis uit Sprang-Capelle. Van de dubbele woning rechts op de foto werd het rechter deel bewoond door Marinus Entrop. Rechts van zijn woonhuis, net niet zichtbaar op de foto, stond zijn werkplaats.

Over de eigenaar

De firma Groothuis uit de Nieuwstraat in  Sprang(-Capelle) had een rijwielhandel annex autohandel met taxibedrijf en reed ook voor ‘rouw en trouw’. Op de foto staat een chauffeur-medewerker van het bedrijf. Het kenteken is verstrekt op naam van  W.J. Groothuis (1838-1918) en stond vervolgens op naam van zijn oudste zoon G.J. Groothuis (geb. 1886).

Foto 2

In de loop van 1906 kocht toen nog stalhouder A.J. Groothuis aan de Van der Duinstraat in Sprang zijn eerste auto. Het merk daarvan is onbekend. In 1912 werd hij vervangen door deze bijzondere auto, een Belgische SAVA, afkorting van Société Anversois pour la fabrications de Voitures Automobiles. De SAVA-fabriek stond in Berchem bij Antwerpen en heeft tot 1923 auto’s geproduceerd. In dat jaar werd SAVA overgenomen door de autofabrikant Minerva uit Antwerpen.

Origineel: familie Groothuis. Bron: Collectie Frans Kense.

Frans Kense

Door bezoekers

Reageer