N-13381

Uitgegeven in 1924

B.J. Eysbouts

A 283 Asten verstrekt 1924

Aanvullende informatie

Van de klok en de klepel

Dinsdag 28 mei 1929 meldt de Provinciale Noordbrabantsche en ’s Hertogenbossche Courant: ‘Hedenmorgen om half tien kwamen op den straatweg Den Bosch – Tilburg nabij Quatre Bras twee luxe-auto’s op zeer ernstige wijze met elkaar in botsing.’ De courant weet ook nog te melden: ‘Nader bericht men ons, dat in de uit de richting Udenhout komende de auto (Chevrolet) van den heer Eisenach uit Den Bosch behalve de eigenaar gezeten waren 2 passagiers en van de andere auto (Nash) komende uit Den Bosch eigenaar was de heer Jansen Halsche Barrier Vught, die eveneens met 2 passagiers daarin gezeten was. De Chevrolet werd totaal ondersteboven gereden en vernield.’

Het lijkt best wel een duidelijk bericht, totdat we in andere kranten lezen dat de aanrijding niet om halftien maar om halfnegen plaatsvond. Maar dat is een detail voor kniesoren. Dat de Nash in weer een andere krant een vrachtauto genoemd wordt kan ook nog wel door de kritische beugel. Ook noemt verder geen enkel medium dat de Chevrolet ondersteboven is gereden, wel dat hij totaal vernield of versplinterd was. Jansen van de Nash wordt in andere kranten ook wel Janssen of Janssens genoemd en blijkt daar uit Tilburg te komen. Net als zijn medepassagier W. Byvout, die overigens ook wel W. Bijvoet(s) genoemd wordt. Maar misschien staat die voorletter W. wel voor de verkeerde naam want ook Jansen, Janssen of Janssens krijgt die voorletter in sommige berichten mee. Over een derde inzittende in die Nash is in geen enkele andere krant iets te lezen.

Wie het nu begint te duizelen kan daar maar beter nog even mee wachten. Nog wonderlijker wordt het namelijk als Eisenach niet in Den Bosch woont maar in Asten. Als klap op de vuurpijl blijkt hij klokkenfabrikant te zijn en niet Eisenach maar Eijsbouts te heten! En van Eijsbouts uit Asten weet ik toevallig dat die maart 1927 een Chevrolet Sedan kocht bij de firma Th. Vlemmings Eindhoven-Geldrop.

Daags na dat wat ongelukkige stukje plaatst de Provinciale Noordbrabantsche en ’s Hertogenbossche Courant nog bijgaand berichtje.

Bronnen (onder meer)

Provinciale Noordbrabantsche en ’s Hertogenbossche Courant van 28 mei en 29 mei 1929
Dagblad van Noord-Brabant van 28 mei 1929
Het Huisgezin van 29 mei 1929
De Maasbode van 29 mei 1929
Eindhovensch Dagblad van 29 mei 1929

Paul Vlemmings

Door bezoekers

Reageer