N-13277

Uitgegeven in 1924

T.J.J.A. Werners

Sint-Oedenrode verstrekt 1924

Aanvullende informatie

Foto's 1 en 2

DAF vrachtwagen van Werners' Steenfabriek met chauffeur Janus van der Leest, Sint-Oedenrode c. 1950.

Bron: Coll. Jack Werners.

De vrachtwagen op de foto's is een DAF truck 7-streper met mijn vader ernaast. De truck was de Rooijsche Steenfabriek J. Werners - Perée aan de Nijnselseweg in Sint Oedenrode. Daar is ook de foto gemaakt. Het huis op de achtergrond staat er nog steeds. Zie ook: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-rooijsche-steenfabriek.

Het chassis met motor is gebouwd door (uiteraard) DAF, de opbouw is blijkbaar gemaakt door een carrosseriebouwer uit Boxmeer of omstreken. In elk geval, volgens kenners, niet standaard door DAF hetgeen af te leiden is uit de gebogen ruiten.

Marinus van der Leest

Foto 3

DAF truck van de steenfabriek, met mijn vader (Janus van der Leest) als vaste chauffeur, is ooit omgebouwd de carnavalsoptocht in Sint Oedenrode. Ik denk dat deze carnavalswagen iets te maken heeft met de verdwenen spoor-tramlijn van Eindhoven naar Den Bosch die dwars door Sint Oedenrode liep, bijgenaamd “De Goede Moordenaar”. Mogelijk is de plaat met Nr. 2 daar van afkomstig.

Voor het vervoer van stenen was deze truck voorzien van twee opleggers. Deze opleggers hadden een lage, smalle bak van circa 1,2 mtr. breed (5 rijen stenen) tussen de wielen. Als ook het plateau boven de schotel werd geladen konden er maximaal 6400 bakstenen op. De eerste oplegger (ca. 1950) was gebouwd door constructiebedrijf Driessen uit Sint Oedenrode. De tweede is later gebouwd door DAF zelf.

Als jongen van een jaar of 8 à 10 mocht ik ook wel eens mee in de truck. Ik mocht dan ook stenen laden en lossen. Ik mocht er niet meer als 3 tegelijk pakken terwijl mijn vader er 12 tegelijk nam.

Fotograaf, tijdstip en juiste locatie zijn onbekend.

Bron: collectie Marinus van der Leest

Marinus van der Leest

Door bezoekers

Dit is een DAF van 1950 (truck met 2 opleggers) voor transport van stenen.

In deze auto lag eerst een Perkins motor (Daf had in 1950 nog geen motoren).

Reageer