Vervanging voor gevorderde vrachtwagen

Fa. Stevens vervoert in hoofdzaak levensmiddelen

door Redactie op 19 april 2022
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

In het archief van de Districts Militaire Commissaris (DMC) van Bergen op Zoom zit een brief van de DMC van 16 januari 1945 aan de Autobevrachtingsdienst Agentschap Bergen op Zoom, waaruit blijkt dat een vrachtwagen van de Firma Stevens in 1940 door de Duitsers gevorderd. Het bedrijf kreeg een vervangende vrachtwagen, in hoofdzaak voor het vervoer van levensmiddelen. Er zijn echter vier kentekens op naam van Stevens bekend.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 57)

Kentekens bij deze vraag

N-14855N-16182N-45976N-46171

Door bezoekers

Reageer