Uit de Maas gevist

Een takelwagen van Van der Meulen Ansems

door Redactie op 3 maart 2022
Veerpontongeluk Alphen, 1924 (bron: coll. HGV Maas en Waal)
Bron: coll. HGV Maas en Waal

Op 22 juli 1924 brak de ketting van het Schanse veer tussen Alphen aan de Maas en Oijen. En dat terwijl juist een vrachtwagen uit Eindhoven de pont op reed. Die verdween dus in de Maas, maar gelukkig wist de chauffeur zich in veiligheid te brengen. De Gelderlander berichtte er twee dagen later over.

Het moment waarop die vrachtwagen weer uit het water wordt getakeld werd op foto vastgelegd. Daarop zien we een takelwagen van de firma Van der Meulen Ansems uit Eindhoven en Helmond. Het kenteken van de takelwagen is helaas niet te zien, maar het bedrijf had in 1924 twaalf nummerbewijzen. Welk kenteken zou die takelwagen hebben gehad?

Veerpontongeluk Alphen, 1924 (bron: coll. HGV Maas en Waal)
Detail van foto 1

Bron: collectie Historisch Gemotoriseerd Verkeer Maas en Waal, fotonummer 02-90034 en 02-90035 (of ga naar de pagina met deze foto's)

Door bezoekers

Toch mooi hoe dat toen ging:
Sensatie, het halve dorp loopt uit. Dan komt de fotograaf, hij zet zijn photografie-apparaat op een statief. Vanonder een doek roept hij: "allemaal even stil staan en naar hier kijken!".
De schuif gaat eruit en weer in (5 seconden is wel genoeg, schat hij). Dan naar zijn donkere kamer, ontwikkelen, fixeren, spoelen, drogen, afdrukken en op de fiets naar de courant. Daar wordt een cliché gemaakt van de foto, een tekst gezet op de Linotype en gedrukt op de Heidelberger.

De aandacht voor de fotograaf is inderdaad groter dan die voor het takelwerk. Maar de chauffeur in Alphen heeft duidelijk meer geluk gehad dan die in Culemborg...

De vrachtauto in de Lek was van de Holland-Brabant Expresse. Opgericht op 17 mei 1932 te Veghel door de gebroeders Paulus van der Heyden en Adrianus van der Heyden en opgeheven in 20 maart 1969 te Eindhoven. https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?coll=ddd&identifier=ddd:011119391:mpeg21:a0043 Advertentie rechtsonderaan de bladzijde op https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000586099:mpeg21:a00094 Een van deze kentekens: https://deautovanmnopa.nl/kentekens?keys=Bleekstraat&fullname_begins_wit....

Bedankt, JP de Jong. Een Brabants bedrijf, dat verdient een eigen verhaal. We hebben jouw informatie hier verwerkt. In januari 1934 heeft het bedrijf twee kentekens, N-40253 en N-40976 zijn pas na het ongeluk uitgegeven.

Reageer