Raadsels rond de auto van de bakker

Met wiens kenteken reed bakker Bogers uit Bergen op Zoom?

door Frank Bogers op 22 juli 2020
Bron: De familie Bogers in West-Brabant
Bron: De familie Bogers in West-Brabant

De zwengel hangt in de weg op deze foto en ook de jongen staat voor het rechter deel van de nummerplaat. Daardoor kunnen alleen N-1 en een 3 onderscheiden. Maar we hebben het over een bedrijfswagen en hij heeft een opschrift. Daarvan zijn de woorden "Brood", "en" en "(A.)C.M. Bogers" goed te lezen. Het bijschrift luidt: "Verder was Piet vaak behulpzaam bij zijn broer Janus, die bakker was. Omdat de klanten op het boerenland woonden werd in 1924 de eerste T-Ford uit Amerika geimporteerd. Met het Fordje ging het aanzienlijk vlugger, als destijds met paard en wagen of de bakfiets." Die bakkerij was aan de Halsterseweg.

Bron: De familie Bogers in West-Brabant
Detail (negatief) van foto 1

Opgelost, zou je denken, maar op naam van A.C.M. Bogers uit Bergen op Zoom werd pas in 1930 kenteken N-28170 uitgegeven. Twee jaar eerder kreeg A.C.M. Bogers uit Halsteren kenteken N-21207 en mogelijk is dat dezelfde persoon.

Als we uitgaan van de combinatie "N-1 3", uitgegeven in 1924 in Bergen op Zoom, dan komen er drie kentekens in aanmerking: N-13306 (A. van Steenpaal), N-13378 (J.M. Verbraak) en N-13392 (J. de Kooning). Maar of dat het kenteken op een van die namen heeft gestaan? En natuurlijk kan het ook om een ouder kenteken gaan, met een lager volgnummer, of een nummer dat aan een inwoner van een andere plaats is uitgegeven.

Bron: Stan Bogers (†) en Peet Bovée, De familie Bogers in West Brabant van 1740 tot 2003 Een beschrijving van het nageslacht van Hubertus (Boogaerts) Bogers afkomstig uit Bergen op Zoom en omgeving en van de boerderijen, waar zij de afgelopen 3 eeuwen hebben gewoond en waar de wortels van deze familie liggen, blz. 56

Door bezoekers

Reageer