Raadselachtig kenteken

Op een zonnige zondagmiddag

door Rien Wols op 23 december 2016

Een zonnig tafereel vlakbij huis, mogen we wel zeggen. Op het terrein voor de toegangspoort en het wachtgebouw van de Citadel in Den Bosch zien we een aantal militairen ontspannen rondlopen en -staan.

Eén bukt zich om een langslopende hond te aaien, op het ‘terrasje’ zit ook nog een vrouw tussen de uniformen en helemaal links in beeld staat een ijscokar. Rechts op de voorgrond staat een vrachtwagen tegen de Citadelmuur geparkeerd. Op de voorbumper zit een plaat met een duidelijk leesbaar getal, 5125. Is dat een kenteken?

De provincieletter ontbreekt in ieder geval, terwijl de opname uit het midden van de jaren ’30 stamt. Ook als het een militair voertuig zou zijn, zou het vrachtautootje in die tijd een provinciaal kenteken gehad moeten hebben, voorzover wij weten. Dus wat hebben we hier?

Foto: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, fotonr. 0017983.

Door bezoekers

Dit kenteken is een zgn. overgangs kenteken. De getoonde 1937 Ford V8 truck is kennelijk al vroeg gevorderd door het Nederlandse leger, want het heeft namelijk achter de voorruit de voor militaire voertuigen kenmerkende diagonale driekleur met daarin het wagenparknummer.
Aangezien de militaire voertuigen voor 1939/1940 een provinciaal kenteken hadden en dat die rond 1939/1940 vervangen werden door een militaire kenteken (oranje plaat met zwarte cijfers en letters) heeft een aantal voertuigen een korte periode een zgn. overgangskenteken gehad, en dat is wat hier te zien is. Het nummer 5125 zou wellicht ook nog eens het wagenparknummer kunnen zijn, aangezien bij het nieuwe militaire kenteken veelal het wagenparknummer gebruikt werd in samen gebruik met het leger onderdeel nummer, echter voertuigen van het depot motordienst hadden geen legeronderdeel nummer, maar alleen hun wagenparknummer op dat nieuwe militaire kenteken staan. Ik vermoed dan ook dat deze Ford ondergebracht was bij het depot motordienst. Het was kennelijk een veewagen, gezien de niet standaard cabine. Welk hier verbreed is om ook passagiers (veehandelaren) mee te vervoeren.

Reageer