Die moet in de folder

Jumbo truck van Zoutziederij 's-Hertogenbosch

door Paul Vlemmings op 23 februari 2022
Foto 1: de oorspronkelijke foto
Foto 1: de oorspronkelijke foto

“Die moet in de folder,” moet Mathij van der Meulen rond 1930 hebben gedacht toen hij foto 1 maakte. Vakkundig wordt de omgeving weggelakt en worden er ook wat lijntjes ingetekend (foto 2). Daarna gaat de drukker ermee aan de slag en warempel daar staat die vrachtwagen [aanvulling: een Willys Six; zie reactie hieronder. Redactie] met Jumbo aanhanger van de Zoutziederij, in wat uiteindelijk een brochure werd van de Jumbo Motor Company (foto 3). Een kenteken is helaas niet zichtbaar, maar het moet N-25520, N-25987 of N-26352 zijn.

Foto 2: de bijgewerkte foto
Foto 2: de bijgewerkte foto
Foto 3: de brochure
Foto 3: de brochure

De Jumbo-fabriek in Mierlo-Hout, waar die aanhanger op de foto’s is gemaakt, wordt in 1927 opgericht als NV Jumbo Motor Company door Mathij van der Meulen en zijn zwager, bierbrouwer Pieter Swinkels. De eerste jaren bouwt Jumbo vrachtwagens met die naam, vanaf medio jaren dertig specialiseert het bedrijf zich verder in het bouwen van maatwerk aanhangers en opleggers.

Cover "Een familie van ondernemers"
Cover van het boek

Meer informatie in: Paul Vlemmings, Piet, Monique en Lambert van der Meulen, Een familie van ondernemers: Jos L. van der Meulen-Ansems en volgende generaties, Eindhoven 2021

Foto's uit archief Lambert van der Meulen

Kentekens bij deze vraag

N-25520N-25987N-26352

Door bezoekers

De vrachtwagen van de zoutziederij is een Willys Six

Dank voor de aanvulling, Auke.

Reageer