De Chevrolet van De Jong uit Steenbergen

Maar om wie gaat het?

door Redactie op 21 april 2022
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag, scan 81
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag, scan 81

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

Een Chevrolet van het bouwjaar 1939 van "de Jong" uit Steenbergen werd door de Districts Militaire Commissaris van Bergen op Zoom geregistreerd op een lijst waarvan de betekenis niet helemaal duidelijk is. Maar met die naam zijn er meerdere mogelijkheden. Van wie zou de auto zijn geweest?

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 81)

Door bezoekers

Reageer